Legea 544 privind accesul la informaţii publice, măcelărită în Parlament. UPDATE: Parlamentarii PNL şi PSD şi-au retras semnăturile

Patru deputaţi PSD şi liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, au depus la Senat o propunere legislativă privind modificarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public. Propunerile reduc grav transparenţa în activitatea autorităţilor publice, ducând la îngreunarea obţinerii de informaţii de interes public. Mai exact, se imitează accesul la informațiile publice și dă posibilitatea autorităților să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu "rea-credință". După ce presa a semnalat neregulile, deputatul Florin Roman a anunţat că îşi retrage semnătura de pe proiect. Ulterior şi PSD a anunţat că nu susţine proiectul. "Semnatarii din partea PSD își vor retrage semnatura. Nu e o prioritate pentru PSD această lege", au transmis social-democraţii. 

RomaniaTV.net
16 oct. 2020, 08:07
Legea 544 privind accesul la informaţii publice, măcelărită în Parlament. UPDATE: Parlamentarii PNL şi PSD şi-au retras semnăturile

Iniţiatorii proiectului susţin că definiţia dată de lege informaţiilor de interes public este prea largă, putând cuprinde practic orice informaţie despre activitatea instituţiilor publice. Astfel, cei cinci deputaţi propun ca instituţiile să poată refuza solicitările care necesită transmiterea unei documentaţii mai mari de 50 de pagini. Mai mult, orice costuri privind fotocopierea, scanarea sau alte operaţiuni necesare pentru oferirea răspunsului ar urma să fie suportate de solicitant. Preţul ar fi stabilit de conducătorul instituţiei, potrivit proiectului.

Dreptul de a oferi informaţiile este introdus în proiect şi în cazul în care instituţia apreciază că solicitarea este formulată cu rea-credinţă, aprecierea aparţinând instituţiei.

Iniţiatorii sunt Ştefănescu (Peţa) Eliza-Mădălina – deputat PSD, Bontea Vlad – deputat PSD; Ilişanu Claudiu-Augustin – deputat PSD; Vişan George-Gabriel – deputat PSD, Roman Florin-Claudiu – deputat PNL.

Ulterior, deputatul PNL Florin Roman a anunţat că își retrage semnătura de pe proiectul de modificare a Legii 544/2001 pentru că „am primit semnale că poate naște interpretări abuzive”.

Textul proiectului poate fi citit AICI, iar expunerea de motive AICI.