Proiectul legii bugetului 2021 a ajuns în Parlament. Când se va da votul în plenul reunit

Proiectul legii bugetului de stat pe 2021 a ajuns marţi în Parlament, unde senatorii şi deputaţii pot depune amendamente pentru a modifica legea. Liberalii au anunţat că vor susţine legea bugetului 2021 în forma trimisă de Guvernul Cîţu. În schimb, PSD a pregătit o mie de amendamente, printre care majorări de pensii, salarii şi alocații.

23 feb. 2021, 15:45
Proiectul legii bugetului 2021 a ajuns în Parlament. Când se va da votul în plenul reunit

UPDATE: 

Birourile permanente reunite au stabilit calendarul adoptării legii bugetului 2021. Până joi, la ora 10:00, pot fi depuse amendamente la buget, iar de joi și până sâmbătă, la ora 14:00, va avea loc dezbaterea proiectului în comisiile de specialitate din Parlament.

Astfel, dezbaterea în plen este programată luni, iar marți, pe 2 martie, va fi dat votul în plenul reunit al Parlamentului, notează Digi24.

Guvernul a adoptat luni seară Proiectul de lege a bugetului de stat pe anul 2021 în formă finală, după ce a primit avizul Consiliului Legislativ. Proiectul legii bugetului pe 2021 a ajuns marţi dimineaţă în Parlament.

„Imediat, împreună cu Anca Dragu, preşedintele Senatului, vom decide convocarea Birourilor Permanente reunite, pentru stabilirea calendarului de dezbatere a celor două legi extrem de importante pentru România (legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, n.red) ”, a declarat Ludovic Orban, conform Agerpres.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că, în cadrul calendarului, va fi stabilit un termen pentru depunerea amendamentelor.

„Va fi un termen pentru depunerea amendamentelor, un termen pentru avizarea în comisii, după care se va stabili intervalul de timp în care comisiile reunite de buget finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat urmează să dezbată şi să aprobe raportul şi vom stabili când vor intra în plen”, a explicat preşedintele PNL.

Orban a amintit că parlamentarii PNL vor susţine legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat în forma adoptată de Guvern. Preşedintele PNL a subliniat că toţi parlamentarii coaliţiei de guvernare şi cei din grupul minorităţilor naţionale vor fi mobilizaţi, pentru ca bugetul 2021 să treacă de Parlament „într-o formă care să permită atingerea obiectivelor din programul de guvernare”.

„Acest buget este un buget care trebuie să pună bazele unei relansări economice a României, asigurării unei creşteri economice rapide care, în perspectivă, să permită creşterea veniturilor pentru români, indiferent din ce categorie socio-profesională sunt, pe baze economice reale. În acest buget avem cel mai mare buget de investiţii care a fost alocat vreodată, peste 60 de miliarde vor fi alocaţi pentru investiţii, în acest buget ne-am promis un obiectiv ambiţios de a creşte semnificativ absorbţia fondurilor europene”, a spus Orban, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Ludovic Orban: Am luat decizia de a susține bugetul în forma adoptată de guvern. Nu depunem amendamente

Mai mult, preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că organizaţiile PNL din Oltenia au formulat un amendament acceptat de Guvern ce prevede alocarea de 20 de milioane de lei pentru finanţarea studiului de fezabilitate a tronsoanelor care fac legătura între Calafat şi Lugoj, pentru conectarea cu coridorul IV Pan european.

Citeşte şi: Deputaţii PSD i-au adus lui Florin Cîţu o coasă din carton în Parlament: „Aţi luat coasa în mâini şi v-aţi apucat să seceraţi veniturile românilor”

De cealaltă parte, PSD a anunţat că a pregătit o mie de amendamente, printre care majorări de pensii, salarii şi alocații.

Marcel Ciolacu a anunţat că PSD va depune moţiune de cenzură dacă amendamentele depuse de parlamentarii social-democraţi la legea bugetului de stat nu vor fi adoptate la dezbaterile din plen. Preşedintele PSD a catalogat proiectul de buget propus de Guvern drept „o tâmpenie”.

„Nu poţi să ai creştere economică când ai austeritate şi tai tot. Noi venim cu aceste amendamente poate în ultima clipă acest Guvern îşi dă seama că proiectul de buget cu tăieri şi cu austeritate e o tâmpenie”, a declarat preşedintele PSD duminică seară, la postul Antena 3, citat de News.ro.

Legea bugetului 2021. Deficit de 10% şi creştere uriaşă a datoriei publice

Guvernul condus de Florin Cîţu are ca principală provocare reducerea deficitului bugetar de la 10% în 2020 la 7% în 2021. De asemenea, trebuie să oprească avansul datoriie publice care a crescut cu 10 puncte procentuale din PIB într-un an de zile, până la 45% din Produsul Intern Brut, în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19. În 2020, deficitul bugetar a fost de 102 miliarde de lei, cu 53 de miliarde de lei peste cel din 2019, notează Ziarul Financiar.

Executivul mizează că România va avea o creştere economică de 4% în 2021.

PROIECT LEGE Buget de Stat 2021 on Scribd