Legea care interzice avorturile în Texas, blocată temporar de un judecător. „Femeile au fost ilegal împiedicate să aibă control asupra propriilor vieţi”

Un judecător federal din Texas a blocat temporar miercuri o lege controversată care interzice majoritatea avorturilor în acest stat, în cadrul unei plângeri depuse de guvernul Biden.

07 oct. 2021, 09:25
Legea care interzice avorturile în Texas, blocată temporar de un judecător. „Femeile au fost ilegal împiedicate să aibă control asupra propriilor vieţi”

Această instanţă nu va permite ca această privare şocantă de un drept atât de important să continue încă o zi„, a scris judecătorul Robert Pitman în hotărârea sa, pe care statul Texas o poate contesta.

Texas-ul nu mai poate aplica temporar legea, susţinută de republicani, conform deciziei judecătorului.

Ministrul american al Justiţiei, Merrick Garland, a vorbit, într-un comunicat, despre ”o victorie pentru femeile din Texas şi pentru statul de drept”. ”Vom continua să protejăm drepturile constituţionale de toţi cei care încearcă să le submineze”, a subliniat el.

Legea din Texas, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, interzice avortul după ce se detectează bătăile inimii embrionului, la aproximativ şase săptămâni de sarcină, când majoritatea femeilor nu ştiu că sunt însărcinate, scrie BBC. Legea nu prevede excepţii în caz de incest sau viol, ci doar în caz de urgenţă medicală.

Citeşte şi China va interzice avorturile în „scopuri nemedicale”. Decizia are ca scop îmbunătățirea sănătății reproductive a femeilor

Robert Pitman, judecător din Austin, a scris în avizul său de 113 pagini că, din momentul în care legea a intrat în vigoare, pe 1 septembrie, „femeile au fost ilegal împiedicate să aibă control asupra propriilor vieţi în felul în care sunt protejate de Constituţie”.

„Dacă alte curţi pot găsi un mod de a evita această concluzie este decizia lor. Această curte nu va aproba nicio zi în plus această privaţiune ofensatoare a unui drept atât de important”, a spus el.

Acesta este primul obstacol legal pentru Texas de la momentul implementării legii, iar oficialii statului este aşteptat să facă apel cu privire la hotărârea lui Pitman.

Citeşte şi Patriarhul rus cere interzicerea avorturilor: „Dă naştere copilului şi dă-l Bisericii”