Legea care obligă toate instituţiile publice să accepte plata online, votată de Senat. „Măsura forţează statul să se adapteze la vremurile pe care le trăim”

Senatul a adoptat iniţiativa legislativă a USR ca impune obligativitatea ca instituţiile publice şi companiile aferente care încasează impozite, taxe şi amenzi precum şi alte obligaţii de plată să accepte plata cu card şi online.

06 oct. 2021, 12:26
Legea care obligă toate instituţiile publice să accepte plata online, votată de Senat. „Măsura forţează statul să se adapteze la vremurile pe care le trăim”

Iniţiativa legislativă a trecut de Senat cu 88 voturi pentru, 1 împotrivă, 37 de abţineri şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.

Proiectul impune obligativitatea ca instituţiile publice şi companiile aferente care încasează impozite, taxe şi amenzi precum şi alte obligaţii de plată să accepte plata cu card şi online.

Deputatul USR PLUS Viorel Băltăreţu, coiniţiator a declarat că ”legea este, incontestabil, benefică românilor, pe care îi scuteşte de stat la cozi la ghişee”. ”Le mulţumim colegilor senatori care ne-au susţinut şi au votat iniţiativa şi, sincer, nu înţeleg votul de abţinere al senatori PNL. Voi urmări traseul legii în Camera Deputaţilor şi sper să aibă un parcurs pozitiv, aşa cum o merită”, a spus parlamentarul USR, potrivit unui comunicat oficial al formaţiunii.

Citeşte şi STB lansează o nouă aplicaţie de plată online a călătoriilor. Cum funcţionează

Senatorul USR Claudiu Mureşan, preşedintele Comisiei de buget, finanţe şi piaţă de capital, a argumentat că ”măsura forţează sistemul de stat să se adapteze vremurilor pe care le trăim”.

”Aceasta este o măsură simplă, dar cu avantaje incontestabile pentru români, care află uşor ce taxe au de plătit accesând informaţiile de pe platformă 24 ore/zi, 7 zile din 7, nu mai trebuie să se deplaseze la ghişeu, plătesc cu cardul printr-un simplu click. Datele statistice ne arată că România ocupă ultimul loc între statele Uniunii Europene la capitolul servicii publice digitale”, a precizat el.

Citeşte şi De la întâlniri față în față și până la consultații juridice online cu avocați profesioniști este doar un pas

Comisia pentru buget, finanţe şi piaţă de capital a amânat de trei ori emiterea unui raport pentru această iniţiativă datorită interesului manifestat de reprezentanţii instituţiilor, ONG-urilor şi a cetăţenilor obişnuiţi, dar şi dorinţa altor senatori de a participa cu amendamente la forma finală, mai transmite USR.