Legea care reduce timpul de muncă în pandemie, adoptată în Parlament. Salariile românilor, în pericol

Zeci de mii de români ar putea avea salarii mai mici, potrivit unei noi legi adoptate de Parlament. Angajatorii pot reduce cu 50% programul de lucru în perioada stării de alertă sau de urgență, ceea ce înseamnă mai puțini bani.

18 nov. 2020, 19:20
Legea care reduce timpul de muncă în pandemie, adoptată în Parlament. Salariile românilor, în pericol
Legea care reduce timpul de lucru în pandemie a fost adoptată de Parlament

În plină pandemie de coronavirus, angajaţii primesc o nouă lovitură. Salariile acestora ar putea fi reduse, potrivit unei noi legi adoptate în Parlament.

Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de lege care oferă angajatorilor posibilitatea de a reduce cu până la 50 la sută timpul de lucru al salariaţilor, în contextul pandemiei. Asta înseamnă ca salariaţii vor primi şi mai puţini bani.

Angajatorii pot reduce acest timp de muncă pe perioada stării de alertă, pe perioada stării de urgenţă sau a stării de asediu sau la trei luni după expirarea uneia dintre cele trei stări menţionate.

Angajatorii trebuie să consulte sindicatul sau reprezentantul salariaţilor înainte de a lua aceasta măsură. De asemenea, angajatorul trebuie să informeze angajatul şi după ce ia această măsură să stabilească programul de muncă pentru întreaga lună.

Citeşte şi PNL a răbufnit după ce Camera Deputaţilor a anulat închiderea pieţelor: „PSD pune beţe în roate oricăror măsuri de protecţie”

„Reducerea timpului de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, lunar, angajatorul având obligaţia de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună. Reducerea timpului de muncă se aplică şi în cazul programului de muncă în ture, precum şi în cazul programului de muncă inegal. Decizia angajatorului privind reducerea timpului de muncă, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile şi drepturile salariale aferente se comunică salariatului cu cel puţin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii”, se arată în proiect.

Legea care reduce timpul de muncă în pandemie merge la promulgare

Totodată, pe durata reducerii timpului de muncă salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut lunar prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut lunar aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Proiectul de aprobare a ordonanței 132/2020 a fost adoptat de Senat iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.