În timp ce folosirea camerelor de bord este încurajată de polițiștii din România, în alte state din Europa este complet interzisă. Șoferii care nu respectă această regulă riscă amenzi uriașe. De precizat faptul că această regulă este valabilă chiar și în cazul în care dispozitivele sunt oprite.
Specialiștii în domeniul auto recomandă ca înainte de a traversa o țară să verificăm legislația în vigoare, pentru că legile pot fi diferite de la un stat la altul.
La fel se întâmplă și în cazul camerelor de bord. Nu doar că utilizarea lor nu este legală, ci poate aduce amenzi mari, chiar și atunci când nu sunt pornite.
Citește și: Amenzi 2025. Obligația care poate aduce șoferilor români sancțiuni de până la 4.500 de lei
Cele mai mari sancțiuni în acest caz sunt în Portugalia, acolo unde pot ajunge chiar și până la 25.000 de euro. Cei care au camerele de bord pornite în Austria, Elveția sau Luxemburg riscă și ei peste 10.000 de euro amendă. În anumite sitiuații se poate ajunge și la dosar penal.
Există și țări în care sunt tolerate camerele, precum Franța sau Germania, dar filmările nu trebuie să fie făcute publice. Aceste reguli nu sunt valabile doar pentru cetățeni, ci și pentur cei aflați în tranzit.
„Din punct de vedere juridic, abordarea ţărilor din vestul Europei este corectă. Vorbim de o graniţă foarte sensibilă în utilizarea corectă a acelor echipamente în interesul social şi utilizarea incorectă, în scop vindicativ sau pentru şantaj.
Dacă sunt integrate în sistemul maşinii, sigur că nu le pot da jos, dar nu trebuie să le utilizeze”, a declarat Cătălin Codescu, preşedinte Asociaţia Victimelor accidentelor rutiere, potrivit Observatornews.ro.
Citește și: Amenzi 2025. Sancțiuni dure pentru șoferii care au câini. Care sunt reglementările legale
În România polițiștii chiar încurajează folosirea camerelor de bord. Șoferii pot înregistra un alt participant la trafic care este agresiv și pot trimite imaginile către MAI. După ce imaginile sunt verificate de oamenii legii, se pot aplica și amenzi. În țara noastră nu ai voie să filmezi aceeași mașină mai mult de o dată în 24 de ore sau 7 zile din 15.