LEGEA Educaţiei, la CCR. Avocatul Poporului îi răspunde preşedintelui Traian Băsescu

Avocatul Poporului a răspuns solicitării preşdintelui Traian Băsescu de sesizare a CCR cu privire la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care modifică Legea Educaţiei, spunând că se află într-o fază avansată de examinare a aspectelor de neconstituţionalitate.

30 iul. 2014, 13:27
LEGEA Educaţiei, la CCR. Avocatul Poporului îi răspunde preşedintelui Traian Băsescu

Avocatul Poporului susţine, în râspunsul transmis şefului statului, că se află într-o fază avansată de examinare a aspectelor de neconstituţionalitate invocate de diverse instituţii, persoane fizice şi ONG-uri referitoare la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative, scrie Agerpres.

‘La solicitările Dumneavoastră înregistrate la instituţia Avocatul Poporului cu nr. 6697 din 4 iulie 2014, şi respectiv nr. 7678 din 28 iulie 2014, prin care aţi cerut analizarea posibilităţii exercitării competenţei de a sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice si pentru modificarea unor acte normative, vă aducem la cunoştinţă următoarele: (,…) Avocatul Poporului a cerut şi punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar şi universitar, al sindicatelor şi al societăţii civile, Consiliului Naţional al Rectorilor, Federaţiei Naţionale Sindicale ‘Alma Mater’, Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ şi Federaţiei Educaţiei Naţionale cu privire la oportunitatea şi necesitatea măsurilor reglementate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 49/2014, care se circumscriu sferei învăţământului preunivesitar şi universitar’, se arată în răspunsul adresat preşedintelui Traian Băsescu şi semnat de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Traian Băsescu insistă ca Avocatul Poporului să sesizeze CCR cu privire la modificările aduse Legii Educaţiei

El precizează că până în prezent, s-au primit răspunsuri de la Consiliul Naţional al Rectorilor şi de la trei Federaţii sindicale: Federaţia Naţională Sindicală ‘Alma Mater’, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ şi a avut loc o întâlnire cu Alina Mungiu Pippidi în numele Alianţei pentru o Românie Curată şi al altor ONG-uri, sindicate, asociaţii studenţeşti şi profesionale, persoane fizice, cu reprezentanţi ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti, şi cu preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu.

‘În urma finalizării acestor demersuri, Avocatul Poporului va avea în vedere toate argumentele prezentate atât în petiţiile formulate, cât şi în susţinerile orale ale partenerilor de consultări, urmând ca în final să se pronunţe asupra criticilor de neconstituţionalitate exprimate. Soluţia pe care o va adopta Avocatul Poporului şi motivarea acesteia, vă vor fi comunicate’, se mai precizează în răspuns.

Ponta: Modificarea Legii Educaţiei prin Ordonanţă de Urgenţă repară greşelile Guvernului PDL