Legea legalizării canabisului în scop medical intră la vot în Camera Deputaţilor, cameră decizională

Proiectul de Lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical este din nou în prim plan. După ce a fost inițiat încă din decembrie 2019 și adoptat tacit de Senat, a rămas „la sertar” în Camera Deputaților. Însă a fost pus din nou pe ordinea de zi la comisiile de specialitate și urmează să fie dezbătut și votat și în plen.

14 mart. 2023, 09:49
Legea legalizării canabisului în scop medical intră la vot în Camera Deputaţilor, cameră decizională

Proiectul a fost dezbătut luni, 13 martie, în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, acesta fiind ultimul pas pe traseul legislativ, înainte de a intra în dezbaterea de plen. Legea aflată în Parlament prevede normele privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deținerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea și tranzitul pe teritoriul naţional, în scop medical, ale plantelor de canabis și ale substantelor preparate pe baza acestor plante.

De asemenea, se va înființa Agenţia Naţională privind utilizarea plantelor de canabis, substanţelor și preparatelor ce conţin canabis in scop medical.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în colaborare cu Agenţia Naţională privind Canabisul in scop medical, stabilesc, prin ordin comun, condiţiile de cultivare a plantei de canabis și criteriile privind calitatea culturilor.

Producătorii vor avea nevoie de autorizație de la Ministerul Agriculturii.

Citeşte şi: Ce salariu primește un șofer român de taxi în Spania. Programul de lucru este identic cu cel al taximetriștilor din România

„Cultivarea fără autorizaţie a plantelor de canabis, indiferent dacă se urmărește sau nu un scop medical, este interzisă.

Este permisă cultivarea plantelor de canabis numai in condiţiile in care prelucrarea se realizează in vederea utilizării în scop medical şi/sau in scop de cercetare științifică, numai cu autorizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcţile pentru agricultură și dezvoltare rurală judetene sau a municipiului București și cu avizul Agenţiei Naţionale privind Canabisul, in conformitate cu dispozițiile prezentei legi şi în baza normelor metodologice de aplicare a acesteia”, se mai arată în proiectul de lege.

Plantele de canabis, substanţele și preparatele ce conţin canabis pot fi prescrise pacienţilor doar de medicii specialişti titulari ai autorizaţiei de liberă practică.

Cine va putea beneficia de tratament cu canabis

Proiectul prevede că pacienții grav bolnavi vor beneficia de tratament cu canabis.

„Din perspectiva impactului social, se apreciază că prezentul proiect de act normativ va aduce beneficii considerabile și chiar o șansă la viaţă pacienților diagnosticaţi cu cancer, HIV/SIDA, epilepsie, Alzheimer, artrită, sindromul Tourette, Crohn, contribuind la îmbunătățirea sistemului de sănătate publică prin introducerea pe piață a unor preparate”, se arată în expunerea de motive.

Citeşte şi: ”Pensia nesimțiță” a unui fost angajat MAI. Cât a încasat pensionarul în ianuarie 2023