Legea marţială, extinsă de teama ISIS. Rodrigo Duterte cere ajutorul Congresului de la Manila

Preşedintele Rodrigo Duterte a cerut, luni, Congresului de la Manila să extindă legea marţială pe insula Midanao din sudul Filipinelor până la sfârşitul anului 2018, pentru a "eradica" militanţii Stat Islamic şi rebelii comunişti, informează postul France24 şi cotidianul Daily Mail.

RomaniaTV.net
11 dec. 2017, 12:12
Legea marţială, extinsă de teama ISIS. Rodrigo Duterte cere ajutorul Congresului de la Manila

Cererea lui Duterte, care ar putea fi aprobată săptămâna aceasta, a stârnit îngrijorarea criticilor că liderul, în vârstă de 72 de ani, doreşte reimpunerea dictaturii în Filipine.

Într-o scrisoare trimisă Congresului filipinez de Administraţia prezidenţială, Rodrigo Duterte afirmă că extinderea legii marţiale este necesară în insula Midanao pentru a opri acţiunile grupurilor de militanţi Stat Islamic şi intensificarea ameninţării reprezentate de gherilele comuniste.

Duterte a proclamat iniţial legea marţială pe insula Midanao în luna mai, pentru a opri militanţii Stat Islamic activi în oraşul Marawi. Ulterior, în luna octombrie, a anunţat că oraşul a fost “eliberat”, iar liderii militanţilor au fost ucişi.

Legea marţială este percepută drept o ameninţare de majoritatea filipinezilor, după ce dictatorul Ferdinand Marcos a folosit-o pentru a se menţine la putere timp de mai multe decenii.

Formaţiunile politice de dreapta şi alţi critici au avertizat că Duterte distruge democraţia deja fragilă a statului filipinez, la doar trei decenii după revoluţia “populară” în urma căreia Marcos a pierdut puterea.

“Consider că, de facto, deja există o dictatură ”, a declarant Tom Villarin, un congressmen de opoziţie.

Cu toate acestea, mulţi filipinezi continuă să îl susţină pe Duterte, fiind de părere că măsuri severe sunt necesare pentru a rezolva probleme dificile, precum lupta cu militanţii Stat Islamic şi rebelii comunişti. Liderul filipinez are, de asemenea, şi susţinerea Congresului.

Cel mai probabil, congresmenii vor vota, sătămâna aceasta, în favoarea aprobării cererii de extindere a legii marţiale, a declarat liderul majorităţii din camerei inferioară a Congresului filipinez, Rodolfo Farinas.

Şi Villarin a declarat că existe şanse mari ca cererea să fie aprobată.

Perioada iniţială a legii marţiale a fost limitată de constituţia filipineză la 60 de zile, însă congresmenii au extins perioada aplicării legii până la sfârşitul acestui an.