Klaus Iohannis a promulgat legea! AMENZI MARI mari pentru românii care stau la BLOC

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 195/2005 privind protecţia mediului, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Actul normativ prevede introducerea unui plan de gestionare a disconfortului olfactiv ce include măsuri pentru identificarea, prevenirea şi reducerea disconfortului olfactiv din cauza unor instalaţii sau activităţi.

RomaniaTV.net
10 iul. 2020, 15:10
Klaus Iohannis a promulgat legea! AMENZI MARI mari pentru românii care stau la BLOC

Prin lege, este introdus termenul de disconfort olfactiv care este „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare”, conform actului normativ promulgat vineri de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit News.ro, planul de gestionare a disconfortului olfactiv prevede „măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activităţi noi sau a 2 instalaţiilor/activităţilor existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităţilor existente”.

„Autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, impune, în cadrul procedurilor de reglementare pentru proiectele sau activităţile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidenţiale, condiţiile de funcţionare pentru respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei”, potrivit sursei citate.

Legea mirosului pune pe jar România. Ce îi cer fermierii lui Klaus Iohannis. Precizări de la Cornel Zainea, iniţiator Legea Mirosurilor

De asemenea, „autorităţile competente pentru protecţia mediului responsabile cu emiterea actelor de reglementare din domeniul protecţiei mediului includ condiţiile impuse de autorităţil în respectivele acte de reglementare”.

Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, prin autorităţile publice din subordinea sa, poate „dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităţilor generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz”.

Ce amenzi sunt prevăzute de lege

Legea promulgată de preşedinte mai prevede ca „în situaţia în care prevenirea emisiilor de substanţe cu puternic impact olfactiv nu este posibilă din punct de vedere tehnic şi economic, operatorul economic/titularul activităţii ia toate măsurile necesare pentru reducerea emisiilor de miros astfel încât disconfortul olfactiv să nu afecteze sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător”.

Potrivit legii adoptate de Parlament şi trimise la promulgare autorităţile publice au obligaţia de a controla, la sesizarea publicului, activităţile care nu se supun reglementării din punctul de vedere al protecţiei mediului şi care pot crea disconfort olfactiv. Pentru persoanele fizice amenzile pot ajunge la 30.000 de lei, iar pentru persoane juridice sancţiunile maxime sunt de 80.000 de lei.

Proiectul de lege a fost adoptat, decizional, de Camera Deputaţilor, pe 17 iunie şi trimis, pe 22 iunie, la promulgare.

Violeta Alexandru: „O să ajungem, într-adevăr, în situaţia de a evalua posibilitatea reintrării în starea de urgenţă”