LEGEA PENSIILOR 2020. Bani în plus pentru pensionari, majorare cu 21% doar din aplicarea noii formule de calcul

Românii vor beneficia de bani în plus, în acest an. Pensionarii vor putea să aibă parte de aceste sume de la stat cu 21% mărite, în fiecare lună. Se vor socoti subvențiile primite lunar de persoanele care beneficiază de acest drept și au împlinit vârsta legală a pensionării.

04 mart. 2020, 04:09
LEGEA PENSIILOR 2020. Bani în plus pentru pensionari, majorare cu 21% doar din aplicarea noii formule de calcul

LEGEA PENSIILOR 2020. „Norocoşii care se pensionează anul acesta câştigă, doar din jocul unei formule de calcul, 21 la sută în plus la pensie. Îi sfătuim pe cei care şi-au depus dosarul în decembrie să şi-l retragă sau să solicite anularea deciziei şi să-l redepună anul acesta pentru că e păcat să piardă“, a declarat Maria Andronache, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Iaşi.

 Modificările aduse pentru pensiile românilor au creat tot soiul de controverse în ultima perioadă. Subiectul a fost unul dezbătut recent și în şedinţa Comisiei de Dialog Social. În acest an, indicele de corecție este de 1,41 la sută, cu mult mai mare față de cel din anul anterior, 1,20 la sută.

O altă schimbare mai este și cea care datează din luna noiembrie 2019 și care îi are în vedere pe cei care au lucrat în Grupa a II-a de muncă, fie în condiții deosebite sau de risc. Pentru o vechime de 6 ani, în cazul acestei grupe vârsta de pensionare se reduce cu 2 ani. „Sunt suficient de multe persoane care îndeplinesc condiţia de pensionare înainte de 60 de ani“, a mai declarat directorul executiv al CJP. Maria Andronache.

Au mai existat creșteri pentru indemnizațiile acordate în baza Legii 189/2000, care face referire la persoanele persecutate etnic, dar și la cele deportate în lagăre, fie care au supravieţuit trenurilor morţii. În acest caz, suma a crescut de la 400 la 700 de lei. Persoanele strămutate din cauza frontului au primit de asemenea o indemnizație crescută de la 250 – la 350 de lei.

Perioadele care nu se iau în considerare la pensie

Cât timp se lucrează cu un contract de muncă și prin urmare se datorează obligatoriu contribuții, cotizarea este automată pentru pensie, chiar dacă angajatorul nu virează contribuții la stat. Perioadele în care salariații se află în anumite concedii, sunt considerate stagii de cotizare și prin urmare de vechimea de muncă, pentru stabilirea dreptului la pensie.

Cotizarea este stagiul ce prezintă perioadele muncite pentru care ele datorează contribuția de asigurare socială în sistemul public de pensii. De asemenea, aici intră cele în care aceștia au contract de asigurare socială și plătesc contribuții pentru asigurările sociale la sistemul public de pensii. Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea de muncă, așa cum este scris în Codul muncii. În acest context, respectivele perioade nu se iau în considerare când se calculează vechimea de muncă.

Bani în plus pentru pensionari. Din februarie se acordă un nou tip de pensie. Cine o va primi