Legea pensiilor a intrat în Monitorul Oficial. Cine va primi pensie dublă și cine nu va primi niciun ban

Legea pensiilor a apărut în Monitorul Oficial, astfel că acum se poate vorbi mai concret de modul în care românilor le va crește pensia. Există unele categorii de pensionari care vor primi până la o jumătate de pensie în plus, dar și pensionari care nu se vor alege cu niciun leu în plus.

05 dec. 2023, 18:07
Legea pensiilor a intrat în Monitorul Oficial. Cine va primi pensie dublă și cine nu va primi niciun ban
Legea pensiilor a intrat în Monitorul Oficial. Cine va primi pensie dublă și cine nu va primi niciun ban

Legea pensiilor a fost publicată în Monitorul Ofdicial. Noua formulă de calcul îi influențează foarte mult pe pensionarii din România, mai ales că unii vor primi o pensie dublă, iar alții niciun leu în plus. Cert este un lucru, asumat atât de ministra Muncii, cât și de prim-ministrul țării: nicio pensie nu va scădea în 2024.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat decretul. Ce români primesc o pensie suplimentară

Legea pensiilor este în Monitorul Oficial

În Monitorul Oficial a fost publicată noua Lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024. Acum este mult mai clar care dintre pensionari va avea o pensie dublă, cine nu ia niciun leu și care e noua formulă de calcul a pensiei.

La 1 ianuarie, toți pensionarii vor beneficia de o indexare de 13,8%, iar pe 1 septembrie se va face recalcularea tuturor pensiilor. Această nouă Lege a pensiilor va elimina inechitățile și toate pensiile vor fi recalculate, astfel că unii dintre pensionari nu vor lua niciun ban în plus la pensie, iar alții vor avea creșteri și de 100%.

Cel mai important aspect, care face diferența în noua Lege a pensiilor, îl reprezintă numărul anilor munciți. Pensionarii care au mai mult de 25 de ani munciți vor avea pensii mai mari. Cei care au muncit, chiar și în condiții grele, mai puțin de 25 de ani, riscă să nu primească nimic în plus la pensie.

Oficialii au lăsat să se înțeleagă că 2 milioane pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare, având în vedere că 3 milioane vor avea parte de măriri. Pensionarii care vor primi bani în plus la pensie trebuie să fi muncit o perioadă lungă, undeva la peste 40 de ani. Autoritățile spun că va exista o creștere medie de 40% pentru această categorie de oameni.

Ca exemplu, un mecanic care a lucrat pe salariul minim, dar asta timp de 36 de ani, primește azi o pensie de 1.125 de lei pe lună, echivalentul indemnizației sociale. La 1 ianuarie, va primi o indexare de 13,8% ca toți ceilalți pensionari și va ajunge la o pensie de 1.283 de lei pe lună. La recalculare, va beneficia de punctele bonus de stabilitate care se dau pensionarilor ce au muncit peste 25 de ani. După recalculare el va ajunge de la o pensie de 2.340 de lei de la 1 septembrie.

Noua formulă de calcul arată astfel: VPR x Numărul total de puncte. VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei potrivit noii legi a pensiilor. Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii, oferindu-se un punct pentru fiecare an contribuit.

Punctele de stabilitate se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:

  • 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
  • 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
  • 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 de ani.

Citește și: CALCUL. Suma uriaşă care trebuie pusă deoparte pentru o pensie de 1.000 de euro pe lună