Legea pensiilor, în Monitorul Oficial. Cine va primi pensie dublă și cine nu va lua niciun leu

În Monitorul Oficial a fost publicată Legea Pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024. La 1 ianuarie, toți pensionarii vor beneficia de o indexare de 13,8%.

09 dec. 2023, 08:21
Legea pensiilor, în Monitorul Oficial. Cine va primi pensie dublă și cine nu va lua niciun leu
PENSII 2024. Lista domeniilor care cuprind locurile de muncă încadrate în condiții speciale. Ce modificări apr în noua lege

Pe data de 1 septembrie va intra în vigoare Legea pensiilor, care tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial. Deși, s-a spus că va elimina inechitățile și toate pensiile vor fi recalculate, unii dintre pensionari nu vor lua niciun ban în plus la pensie, iar alții vor avea creșteri și de 100%.

Cel mai important aspect, care face diferența, îl reprezintă numărul anilor munciți. Pensionarii, care au mult peste 25 de ani munciți, vor avea pensii mai mari. Cei care au muncit (chiar și în condiții grele) mai puțini ani, riscă să nu primească nimic în plus la pensie.

Aveți formula de calcul la finalul articolului, ca și cele mai importante modificări din Legea pensiilor.

Legea pensiilor 2024: Cine nu ia bani în plus la recalculare

Oficialii au lăsat să se înțeleagă că 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie, la recalculare. Newsweek România a spus, deja, cine sunt și a oferit o posibilă explicație.

„După calculele noastre, în septembrie 2024, aproximativ 3 milioane de pensii vor creşte în urma acestei formule de calcul”, a mai spus Daniel Baciu. Mai jos sunt exemple de pensionari care nu primesc bani în plus la pensie.

Cum în România sunt puțin peste 5 milioane de pensionari, rezultă că 2 milioane de pensionari nu vor lua pensii mărite.

Pensie cu 300 lei mai mică la recalculare
Romaniatv.net a prezentat, cazul unui pensionar care, la recalcularea din 1 septembrie, va primi o pensie cu 300 de lei mai mică.

El a povestit pe un grup de socializare că, astăzi, are o pensie de 3.817 lei. Supărarea sa este legată de faptul că, prin noua lege a pensiilor pe baza căreia se va face recalcularea nu se mai ține cont de grupe.

Respectivul pensionar va avea următoarea pensie la recalcularea din septembrie 2024:

40 + 3,25 = 43,25 X 81 = 3.500 de lei, cu 300 de lei mai puțin ca astăzi. Pensionarul va rămâne, în final, cu pensia de azi, un gest de bunăvoință al guvernul care a decis că pensiile care vor scădea la recalculare să rămână la valoarea lor de azi.

Calculul complet îl aveți în linkul de mai jos:

Pensii 2024. Şeful Casei de Pensii a făcut calculul. Cum ajunge o pensie de 2.257 de lei la 3.873 de lei în 2024
Cine primește bani în plus
Pensionarii care vor primi bani în plus la pensie trebuie să fi muncit o perioadă lungă, ideal peste 40 de ani. Autoritățile spun că va exista o creștere medie de 40%.

Există şi creșteri și de 100%. Un mecanic care a lucrat pe salariul minim, dar asta timp de 36 de ani. El primește, azi, o pensie de 1.125 de lei pe lună, echivalentul indemnizației sociale. La 1 ianuarie, le va primi o indexare de 13,8% ca toți ceilalți pensionari și va ajunge la o pensie de 1.283 de lei pe lună.

La recalculare, va beneficia de punctele bonus (de stabilitate) care se dau pensionarilor ce au muncit peste 25 de ani. După recalculare el va ajunge de la o pensie de 1.125 de lei pe lună la 2.340 de lei de la 1 septembrie.

Cum se calculează pensia la 1 septembrie:

Este VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei potrivit noii legi a pensiilor.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Pensii 2024. Veste şoc înainte de majorările de la 1 ianuarie: „Pensionarii pierd un sfert”

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an contribuit.

3. Punctele de stabilitate

Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 de ani etc