Legea privind diminuarea risipei alimentare, AMÂNATĂ până în decembrie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) susţine că, în urma dezbaterilor publice privind diminuarea risipei alimentare, a rezultat necesitatea instituirii unor noi termene. Astfel, legea va fi amânată până la sfârşitul lunii decembrie 2017.

22 mai 2017, 10:42
Legea privind diminuarea risipei alimentare, AMÂNATĂ până în decembrie

„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că, în urma dezbaterilor publice care au avut loc ca urmare a postării pe site-ul Ministerului a normelor metodologice de aplicare a Legii nr.217/2016, privind diminuarea risipei alimentare, a propunerilor și opiniilor cu valoare de recomandare primite de la reprezentanții sectoarelor aflate sub incidența prezentei Legi, a rezultat necesitatea instituirii unor noi termene. În acest sens, MADR susține prelungirea termenelor până la data de 31 decembrie 2017, prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență. Facem precizarea că aceste măsuri sunt luate din cauza inaplicabilității Legii nr.217/2016 în forma actuală”, este precizat într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

Citeşte şi Sorin Minea: Legea privind risipa alimentară este forţată şi ar putea aduce mai multe prejudicii decât avantaje

De asemenea, „un grup de lucru format din experți ai MADR și din actori ai sectorului de producție agroalimentar, lucrează pentru îmbunătățirea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare„, se arată în comunicatul de presă.

Supermarket-urile, OBLIGATE să DONEZE alimentele aflate aproape de data expirării

De pe 21 mai, urma să intre în vigoare legea menită să combată risipa alimentară, marile lanțuri de magazine şi producătorii de alimente fiind obligaţi să doneze produsele care mai au trei zile până la expirare. De aceste produse, pot beneficia gratuit fundațiile și asociațiile umanitare, spitalele, orfelinatele sau căminele de bătrâni.

Citeşte şi Căpăţână (AMRCR), despre legea privind diminuarea risipei alimentare: Mă tem să nu se provoace toxinfecţii alimentare

Operatorii economici au şi alternativa de a comercializa alimentele aflate aproape de termenul de expirare către întreprinderi sociale, însă preţul nu trebuie să fie mai mare de 3% plus TVA faţă cel de achiziţie.

Legea prevede şi amenzi drastice, de până la 10.000 de lei, pentru cei care nu se conformează. Numai anul trecut, în România au fost aruncate la gunoi aproximativ 15.000 de tone de alimente.

Citeşte şi Reducerea risipei alimentare ajută la combaterea schimbărilor climatice