Legea referendumului, adoptată de Senat. În 29 iulie se va vota între orele 07.00 şi 23.00

Senatorii s-au reunit miercuri pentru a vota modificarea Ordonanţei de Urgenţă privind referendumul şi pentru a introduce un prag minim de participare drept condiţie pentru validarea rezultatului. Amendamentul senatorului PSD Dan Şova privind prelungirea programului de vot la referendum a fost aprobat cu 63 "pentru" şi 2 "împotrivă". Astfel, votul pe referendum se va da în 29 iulie, între orele 07.00 şi 23.00.

RomaniaTV.net
17 iul. 2012, 15:42
Legea referendumului, adoptată de Senat. În 29 iulie se va vota între orele 07.00 şi 23.00

UPDATE 12:30 Legea referendumului a fost adoptată de plen cu 70 de voturi „pentru”.

UPDATE 12:18 Amendamentul senatorului PSD Dan Şova privind prelungirea programului de vot la referendum a fost aprobat cu 63 „pentru” şi 2 „împotrivă”

UPDATE 12:15 Cu 62 de voturi pentru şi 8 împotrivă, plenul decide ca votul pe amendament să fie secret.

UPDATE 12.00 Se acordă alte 3 minute pentru consultări.

UPDATE 11:55 Reprezentanţii grupurilor PDL şi PSD se acuză reciproc de încălcarea principiilor democratice. După ce Cristian Rădulescu a susţinut că USL vizează eliminarea pragului electoral prin încălcarea legii, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a răspuns afirmând că democrat-liberalii tergiversează în mod voit lucrările. „Mai bine recunoaşteţi că nu vreţi să rezolvaţi problema”, a fost răspunsul lui Sârbu.

UPDATE 11:40 Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, anunţă că democrat-liberalii nu vor participa la lucrările plenului. Pedeliştii părăsesc sala.

UPDATE 11.32 Scandal în Parlament de OUG privind referendumul. Parlamentarii USL încearcă să scoată prevederea legată de pragul electoral obligatoriu de 50% + 1 din cei înscrişe pe listele electorale pentru validarea referendumului. Senatorii PDL au anunţat că nu vor vota legea.

Şedinţa a fost întreruptă pentru consultări.

UPDATE 11.00 Şedinţa plenului Senatului, în care urmează să se discute OUG nr. 41/2012 care modifică şi completează Legea nr.3/2000 privind organizarea şi funcţionarea referendumului, a început cu o întârziere de aproximativ 30 de minute.

Marţi, în Comisia Juridică a Senatului, parlamentarii USL nu au reuşit să impună amendamentele ce priveau eliminarea pragului de 50% plus unu în privinţa prezenţei la vot şi prelungirea programului de vot, liberalii şi social-democraţii vor încerca să aprobe respectivele propuneri în plen.

Cele două amendamente respinse marţi fuseseră propuse de către senatorul PNL Ioan Ghişe. Conform Mediafax, Ghişe a propus, la art. 5, alin 2 din OUG, introducerea textului: „Guvernul va lua măsuri pentru a crea condiţiile necesare exercitării dreptului de participare la referendum a tuturor cetăţenilor români cu drept de vot din ţară şi străinătate, eliminând obligativitatea prezentării a 50% plus unu din persoanele prezente pe listele electorale, pentru validarea referendumului”.

Al doilea amendament propus la articolul 23, alin 2, care vorbeşte despre desfăşurarea referendumului, are următorul text: „Guvernul va emite Hotărâre de guvern pentru organizarea referendumului, în două zile, la sfârşitul săptămânii”.

Potrivit lui Ioan Ghişe, Comisia de la Veneţia, în articolul 7 al Codului de bune practici în materie de referendum, nu recomandă un cvorum de participare la referendum, întrucât îi asimilează pe cei care se abţin cu cei care nu sunt de acord.

În plus, pragul de prezenţă poate crea o situaţie politică dificilă, în cazul în care referendumul este adoptat cu o majoritate simplă, dar care este inferioară cvorumului pragului existent.

Ambele amendamente ale liberalului Ioan Ghişe au fost respinse de Comisia juridică din Senat, care a păstrat textul Ordonanţei de Urgenţă în varianta iniţială a Guvernului.

Pentru eliminarea pragului electoral se pronunţase şi Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), care  a declarat  înaintea şedinţei Biroului Permanent, că, din punctul său de vedere, referendumul ar trebui organizat fără prag obligatoriu, acest aspect urmând a se decide în sesiunea extraordinară din această săptămână.

Întrebat dacă ar trebui păstrat pragul la referendum, Greblă a precizat că „nicio ţară membră a Uniunii Europene nu are prag”: „Pragul electoral înseamnă, de fapt, anularea rezultatului oricărui referendum. În Elveţia, care este ţara cu cele mai multe referendumuri, locale, cantonale, confederative, prezenţa la vot, la referendum, este în medie de 20%, astfel încât numai două ţări ale Consiliului Europeni, din 47 de ţări, Lituania şi Rusia, au acest prag”, a explicat preşedintele Comisiei juridice din Senat.