Legea salarizării unitare ar putea intra în vigoare abia la 1 august. Anunţul ministrului Muncii

Există posibilitatea ca Legea salarizării să intre în vigoare la 1 august dacă preşedintele Klaus Iohannis va cere reexaminarea, după votul din Parlament, a declarat, luni seară, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

RomaniaTV.net
29 mai 2017, 20:56
Legea salarizării unitare ar putea intra în vigoare abia la 1 august. Anunţul ministrului Muncii

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a subliniat că riscul de a nu fi respectat calendarul iniţial al Legii Salarizării este o realitate.

„Dacă preşedintele e nemulţumit şi o întoarce, eu sper că Parlamentul României se va mişca suficient de repede să o treacă din nou prin comisii şi plen ca să putem să o adoptăm de la 1 iulie. Dacă nu se poate adopta de la 1 iulie, o să o adopte de la 1 august, adică o să intre în vigoare cu data de 1 august”, a răspuns ministrul Muncii.

Olguţa Vasilescu a susţinut că nu vede care ar putea fi nemuţumirea lui Klaus Iohannis, astfel încât să retrimită Legea salarizării la Parlament. „Eu sper să nu fie cazul. Chiar nu văd care ar putea să fie nemulţumirea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că, din câte am înţeles, s-a manifestat doar în legătură cu administraţia publică locală. Tot ce înseamnă organizaţii profesionale ale primarilor, preşedinţilor de CJ, absolut toată lumea, în unanimitate a votat ca să se facă această descentralizare financiară”, a conchis ministrul.

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat, luni, ca „puţin deplasată” speranţa că ar putea cere modificarea Legii salarizării în sectorul public, în condiţiile în care legea este un proiect asumat de către PSD care va răspunde „integral şi definitiv” pentru această lege.

„Legea este în programul de guvernare al PSD care a spus de la început că vrea această lege. PSD are majoritate în Parlament, are Guvernul, este o lege pentru care răspunde integral şi definitiv iniţiatorul, adică PSD. Este bine să nu uităm acest aspect. Aşteptarea să modific eu ceva la lege mi se pare puţin deplasată”, a declarat Klaus Iohannis adăugând că va face comentarii mai ample pe marginea legii atunci când aceasta va ajunge la promulgare.

Iohannis a avertizat că posibilitatea de a cere reexaminarea Legii salarizării nu garantează că Parlamentul va da curs cererii sale. „Chiar în cazul în care aş retrimite o lege în Parlament , dacă cei care ţin ca legea să rămâna aşa, aşa rămâne”, a spus preşedintele.

Proiectul Legii salarizării a intrat, luni, în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor, care este for decizional în această speţă. Deputaţii din Comisia de muncă au dezbătut pe articole, mai bine de şase ore, proiectul Legii salarizării, majoritatea amendamentelor care vizau majorarea veniturilor personalului plătit din fonduri publice fiind respinse. Printre amendamentele admise de membrii comisiei se numără faptul că ordonatorii de credite vor putea acorda lunar premii de excelenţă pentru personalul care a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiilor sau autorităţilor publice, în limita a 5% din cheltuielile cu salariile de bază.