Legea taximetriei se schimbă din nou. Ce se întâmplă cu Uber

Ministerul Trannsporturilor a emis un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care modifică legea taximetriei. Scopul declarat este să poată amenda pe cei care practică servicii de transport public, contra cost, fără autorizaţie.

18 mai 2017, 07:48
Legea taximetriei se schimbă din nou. Ce se întâmplă cu Uber

Proiectul de act notrmatic schimbă litera h al punctului 3 al articolului 55 din Legea nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, referitor la sancţiuni În vechea formă, se putea da o amendă cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei,”aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea, în mod repetat, de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, fara respectarea prevederilor art. 7 alin. (2) sau, dupa caz, ale art. 7 alin. (3)”.

În noua formă a legii, amenda este „aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, fără respectarea prevederilor art. 7 alin. (2) sau, după caz, ale art. 7 alin. (3). ʺ

Aşadar, din noua formă a legii dispare doar sintagma „în mod repetat”. De ce, se spune chiar în nota de fundamentare.

„S-a constatat dificultatea aplicării de către organele de control a uneia din sancțiunile prevăzute de Legea nr.38/2003, ca urmare a imposibilității demonstrării caracterului repetat al faptei prin care se efectuează transport fără a se deține autorizație taxi valabilă, scrie Economica.net.

Prin urmare, această situația existentă crează premisele desfășurării activităților de transport neautorizat, fără posibilitatea combaterii prin aplicarea sancțiunii corespunzătoare.

Prin modificarea propusă se determină claritatea sancțiunii prevăzute în textul Legii nr.38/2003, astfel încât se crează posibilitatea sancționării respectiv a combaterii activităților ilicite de transport fără a se deține autorizație taxi valabilă.
Aplicarea sancțiunii se va putea face direct de către organele de control, fără a mai exista obligativitatea constatării în prealabil a caracterului repetat al fapte”, se arată în nota de fundamentare.

Citeşte mai mult pe Economica