Legea vaccinării. Alexandru Rafila: ”A fost dezbătută suficient. Este gata”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit despre Legea Vaccinării. Medicul susține că legea există și trebuie doar promovată în Parlament de Ministerul Sănătății.

28 ian. 2021, 15:50
Legea vaccinării. Alexandru Rafila: ”A fost dezbătută suficient. Este gata”

Legea vaccinării. Medicul susține că legea vaccinării ar trebui să intre în procedura de votare, pentru că a fost dezbătută suficient. Aceasta a fost promovată de Ministerul Sănătății în Parlament, însă nu a avut niciun rezultat.

„Ar trebui să intre în procedură de votare, pentru că ea a fost dezbătută suficient, a fost rapid votată și adoptată de Senat, a fost trimisă la Camera Deputaților, unde a stat doi ani, dacă nu mai mult timp. Legea este gata, practic, din primăvara anului 2016 și, de atunci, tot am așteptat ca Ministerul Sănătății să promoveze această lege în Parlament, nu s-a întâmplat. A fost promovată ulterior, dar rezultatul este cel pe care îl cunoaște toată lumea”,  a spus Alexandru Rafila.

Citește și: Medicul Octavian Jurma: „Vom ajunge la 10.000 de cazuri pe zi dacă noua tulpină de coronavirus va scăpa de sub control”

Legea vaccinării. Cu toate acestea, există legea alergiei, iar inițiatoarea acesteia este chiar una dintre persoanele care s-a opus legii vaccinării, susține medicul Alexandru Rafila.

„În schimb, nu numai că a fost promovată, ci și votată în unanimitate Legea alergiei. Există o astfel de lege, a alergiei, inițiatoarea a fost una dintre persoanele care se opuneau Legii vaccinării. Așa că, alergia are suport, vaccinarea mai puțin”, a spus Alexandru Rafila.

”Cred că trebuie să fim serioși în Parlament și să adoptăm, în primul rând, legi care se adresează prevenirii unor afecțiuni, legi cu impact pentru sănătatea publică. Și legea vaccinării ar trebui să fie aprobată, dar într-o formă în care să nu fie o lege decorativă, ci să permită într-adevăr creșterea acoperirii vaccinale” , susține medicul Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie susține că este nevoie de o lege a vaccinării pentru că, în momentul de faţă, în România nu este posibilă stocarea vaccinurilor pentru o perioadă mai îndelungată.

Peste 900.000 de români s-au programat pentru vaccinare în etapa a doua

În cadrul celei de-a doua etape de vaccinare din România, în perioada 15 ianuarie-28 ianuarie, s-au programat 908.092 de români. Dintre care aproximativ 400.000 sunt adulți peste 65 de ani.

În perioada 15 ianuarie 2021, orele 15:00 până joi, 28 ianuarie, orele 09:00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 908.092 persoane din etapa a II-a de vaccinare (368.584 adulți peste 65 ani, 209.393 persoane cu afecțiuni cronice și 330.115 angajați din domenii esențiale).