Legile adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului cad la Curtea Constituţională

Publicat: Miercuri, 29 Ianuarie 2020 13:45 // Actualizat: Miercuri, 29 Ianuarie 2020 14:06 // Sursa: romaniatv.net

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea de neconstituționalitate a PSD, pe legea privind măsurile aplicabile în 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii şi perioada de şcolarizare a viitorilor magistraţi, informează stiripesurse.ro.

PSD a depus la CCR, în luna decembrie, sesizarea pe legea privind măsurile aplicabile în 2020 referitoare la concursul de admitere organizat la Institutul Național al Magistraturii. Social-democrații spun că e un demers "nejustificat și excesiv" al Guvernului care ar putea genera "grave distorsiuni în funcționarea justiției".

Social-democrații reclamă încălcarea "în mod vădit dispozițiile articolului 114 din Constituție, text în baza căruia Guvernul și-a întemeiat demersul, a cărui interpretare a fost lămurită de Curtea Constituțională prin mai multe decizii obligatorii", conform sesizării.

PSD face apel la o decizie CCR din 3 noiembrie 2010 care spune că "la modalitatea simplificată de legiferare prin angajarea răspunderii se poate ajunge in extremis, atunci când adoptarea proiectului de lege în procedură obișnuită sau în procedură de urgență nu mai este posibilă".

Totodată, parlamentarii consideră că actul normativ sesizat "ar putea genera grave distorsiuni în funcționarea justiției din România".

Social-democrații argumentează că Guvernul avea obligația legală de a aștepta finalizarea procedurii parlamentare cu privire la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Guvernul și-a asumat răspunderea, în luna decembrie, pe modificarea legilor justiției, doar pe vechimea necesară pentru concursul de admitere la INM, după ce a fost adoptată o lege care prevede prorogarea termenelor pentru pensionarea magistraților și trecerea de la completele de doi.

Citeşte şi: PSD vs. Guvernul Orban, duel la Curtea Constituţională

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8026
RON
24 Feb
noapte 5 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H