Leguma care te îngrașă mai mult decât carnea. Toată lumea o consumă în post. La ce riscuri te expui dacă faci exces

Leguma care te îngrașă mai mult decât carnea. Românii o consumă în cantități semnificative, fără să știe la ce riscuri se expun în asemenea condiții. Este vorba despre cartof, care este consumat în multe feluri de mâncare, mai ales în perioada postului.

08 dec. 2023, 12:06
Leguma care te îngrașă mai mult decât carnea. Toată lumea o consumă în post. La ce riscuri te expui dacă faci exces
Leguma care te îngrașă mai mult decât carnea

Leguma care te îngrașă mai mult decât carnea. Școala Medicală Harvard susține că informațiile anterioare ale Asociației Americane a Inimii cu privire la beneficiile cartofilor nu sunt adevărate. Potrivit cercetătorilor, cartofii pot contribui la creșterea în greutate mai mult decât consumul de carne roșie sau băuturi dulci.

Citește și: Leguma care îngrașă mai mult decât o prăjitură. Toată lumea o consumă în post. Trebuie să ai mare grijă că îți poate aduce multe kilograme în plus

Leguma care te îngrașă mai mult decât carnea

Acest lucru ar fi aplicat indiferent de forma în care sunt consumați cartofii. Totodată, se evidențiază un conținut caloric ridicat asociat cu aceste legume.

Alți specialiști au subliniat că este important să avem un echilibru între diferitele tipuri de legume în dieta noastră. De exemplu, legumele cu un conținut mai mare de carbohidrați, cum ar fi cartofii, mazărea sau fasolea, ar trebui consumate cu moderație.

În altă ordine de idei, cartofii prezintă și beneficii. Un cartof mic are:

  • 135 de calorii;
  • 3 grame proteine;
  • 0 grame grăsime;
  • 30 grame carbohidrați;
  • 4 grame fibre (11% valoarea zilnică (DV));
  • 34 miligrame vitamina C (37% DV);
  • 722 miligrame potasiu (15% DV).

Adesea, când se gândim la cartofi, ne gândim, automat, la carbohidrați. Dar beneficiile consumului de cartofi ar trebui să primeze în fața temerilor legate de carbohidrați. Cartofii sunt o sursă bună de fibre, asociate cu sănătatea inimii.

De fapt, un studiu observațional amplu pe mai bine de 2.000 de persoane a constatat că cei care au adăugat cartofi în dietă, atunci când au fost combinați cu niveluri mai ridicate de activitate fizică și un aport mai scăzut de carne roșie, au avut un risc cu 24% mai mic de diabet de tip 2 și un risc cu 26% mai mic de a avea trigliceride crescute

Tuberculul este o sursă de amidon rezistent – un tip de carbohidrați care „rezistă” la digestie. Amidonul rezistent controlează foamea, ajutând  la gestionarea greutății. Nu este surprinzător faptul că un studiu recent sugerează că consumul de cartofi inhibă apetitul și consumul de alimente pe termen scurt.

În plus, cercetările confirmă că asocierea cartofilor cu o proteină, cum ar fi ouăle, crește sațietatea și scade aportul alimentar pe termen scurt.