Legumele la grătar, bombă cancerigenă pentru sănătate. Nutriționistul Cristian Mărgărit trage un semnal de alarmă: „Bolile foarte grave apar mai devreme decât în mod normal”

Nutriționistul Cristian Mărgărit a dezvăluiut toate informațiile pe care trebuie să le știm despre o alimentație corectă pe parcursul sezonului rece.

25 sept. 2023, 18:13
Legumele la grătar, bombă cancerigenă pentru sănătate. Nutriționistul Cristian Mărgărit trage un semnal de alarmă: „Bolile foarte grave apar mai devreme decât în mod normal”
Nutriționistul Cristian Mărgărit, despre o alimentație corectă pe timpul sezonului rece

Nutriționistul Cristian Mărgărit a vorbit despre ce înseamnă, de fapt, o alimentație corectă în timpul sezonului rece. Toamna ne oferă o varietate de legume delicoase, pe care specialistul recomandă să le consumăm din plin. Însă, trebuie să evităm să le preparăm pe grătar, iar nutriționistul trage in semnal de alarmă în acest sens.

„Mare atenție ca atunci când preparăm ceva, să nu ardem alimentele, când facem un ardei copt, o vânătă coaptă, trebuie să înlăturăm părțile arse, ele sunt toxice, cancerigene. Temperaturile acelea foarte mari generează substanțe greu de descompus în organism și care sunt cancerigene, neurotoxice, foarte periculoase. Efectul nu este imediat, nu vei păți nimic, dar, în timp, acest efect se acumulează, vin și alte efecte, iar viața se scurtează, bolile foarte grave apar mai devreme decât ar fi cauzate în mod normal de procesul de îmbătrânire”, a declarat Cristian Mărgărit, potrivit spectacola.ro.

Citește și: Pericolul ascuns din carnea la grătar! Nutriţionistul Cristian Mărgărit, trucuri geniale pentru prepararea sănătoasă a cărnii

Dacă legumele pe care le ai în farfurie prezintă arsuri sau fungi negre, trebuie să știi că sunt extrem de nesănătoase pentru organism. Cristian Mărgărit ne recomandă să consumăm legumele gătite la abur, la cuptor sau chiar ca atare, crude, integrate în diferite salate.

„Există o modă, mai ales în regimurile pentru slăbit, mâncatul de legume pe grătar. Ele nu au ce căuta pe grătar, se ard  și nu mai sunt sănătoase. Le coacem, le facem la abur, le mâncăm crude, sunt extraordinare. Când le pun pe grătar, expunerea la fum, la temperatură mare, în loc să le facă bune, le face dăunătoare pentru sănătate. Dacă la carne, sunt obligat să o gătesc termic, în cazul legumelor, nu am de ce să le expun la aceste temperaturi, să am dungi negre și să le mănânc așa. Și dacă nu e fum, e valabil, adică dacă le gătim la tigaie sau gril. Știința arată clar că aceste substanțe nu sunt sănătoase”, a mai spus specialistul.

Citește și: Cât de sănătoasă e, de fapt, combinaţia de roşii cu brânză. Cristian Mărgărit spune de ce trebuie evitată: „E fatală!”

Nutriționistul a subliniat faptul că nu consumul ocazional duce la apariția bolilor menționate. Problema apare atunci când facem o obișnuință din a consuma legume la grătar, care ne pot scurta viața semnificativ.

„Repet, expunerea repetată și în cantități mari chiar este perceptibilă la nivel de apariție a bolilor. Consumul ocazional, nu reprezintă o problemă, dacă mănânci din când în când, nu ți se întâmplă nimic. Este vorba despre risc și sunt lucruri în domeniul nostru care sunt cunoscute de foarte mulți ani. S-au dat avertismente despre aceste substanțe, trebuie să ne educăm și să depășim acea mentalitate cum că dacă bunicii noștri au mâncat, putem și noi. Oricum, ei nu mâncau la fel de multe fripturi ca noi, deci mitul acesta nu prea se confirmă”, a adăugat nutriționistul Cristian Mărgărit.