Pericolul ascuns din carnea la grătar! Nutriţionistul Cristian Mărgărit, trucuri geniale pentru prepararea sănătoasă a cărnii

Grătarul este, cu siguranţă, una dintre plăcerile vinovate ale românilor. Ceafa de porc, pulpele de pui sau mititeii sunt tot ce ne putem dori atunci când sunt preparaţi pe grătar. Totuşi, reputatul nutriţionist Cristian Mărgărit atrage atenţia asupra consumului de carne preparată la grătar care, în anumite circumstanţe, poate deveni periculos pentru sănătate.

17 iun. 2023, 08:28
Pericolul ascuns din carnea la grătar! Nutriţionistul Cristian Mărgărit, trucuri geniale pentru prepararea sănătoasă a cărnii

Referitor la carnea la grătar, specialiştii în nutriţie au atras atenţia, în repetate rânduri, asupra riscului cancerigen. Şi asta întrucât fumul grătarului este cancerigen, iar metalul încins în combinaţie cu carnea formează şi el reacţii cacerigene.

Grătarul, adică frigerea cărnii sau a altor alimente este poate cea mai nesănătoasă metodă de preparare, la concurenţă cu prăjirea. În cazul prăjirii, putem însă controla mult mai bine temperatura şi timpul de expunere”, a declarat Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie, pentru Mediafax.

Pericolul ascuns din carnea la grătar! Cum o poţi prepara în mod sănătos

Există totuși câteva trucuri cu ajutorul cărora carnea preparată pe grătar nu mai este la fel de dăunătoare, deşi riscurile nu dispar complet:

S-a observat un risc crescut de cancer la piele pentru cei care fac grătar, pentru că fumul atinge pielea, nu este ceva sănătos sub orice formă. Dar acum sunt grătare cu plite, metode moderne, care au rezolvat problema asta. Poți face o friptură mult mai puțin riscantă, decât una clasică. Și grătarul clasic poate fi făcut cu cap. Trebuie să avem mare grijă la ingrediente și la modul de preparare.

Citeste si Miron Cozma explică motivul ireal pentru care să nu mai faci nicodată grătar cu cărbuni! Regele huilei: “Ăla e carbon care se duce direct în carne! E cancer curat!”

Carnea făcută la grătar e periculoasă pentru starea de sănătate. Studiile arată că putem tolera, în condiții de siguranță, cam un grătar pe lună, adică riscul e zero aici. De ce? Pentru că acolo unde carnea atinge metalul încins, se formează reacții cancerigene. Fumul este și el cancerigen, deci trebuie să avem grijă la grătar la câteva elemente:

1. Să marinăm carnea, pentru că asta o protejează;

2. Să nu o expunem la temperaturi foarte mari, la foc direct și la fum;

3. Să o asociem întotdeauna cu salată și să bem suficientă apă”, a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit, în cadrul podcastului Ameritat cu Nasrin.

Citeste si Greşeala banală pe care o fac foarte mulţi români. Carnea pe care nu trebuie să o pui niciodată pe grătar, cum ne afectează sănătatea

Specialiștii atrag atenția că preparatele pe grătar, în special carnea, ne afumă cât zece pachete de ţigări. Astfel, un nefumător, care practică acest ”sport de weekend”, devine fumător cronic, chiar dacă nu are acest viciu.