Vești proaste pentru români. Legumele s-ar putea scumpi și cu 30%! Anunțul făcut de producători!

Veștile proaste continuă să curgă către români. Se pare că producătorii de legume se pregătesc să crească prețurile cu 25-30% anul acesta.

30 mart. 2022, 16:48
Vești proaste pentru români. Legumele s-ar putea scumpi și cu 30%! Anunțul făcut de producători!

Legumele s-ar putea scumpi și cu 30%!  Motivul? Cultivatorii spun că au creșteri de costuri ceea ce ar justifica scumpirile. Totuși, măsura nu este bătută-n cuie și rămâne de văzut dacă vor fi astfel de creșteri.

Vești proaste pentru români. Legumele s-ar putea scumpi și cu 30%! Anunțul făcut de producători!

Retailerilor nu le surâde ideea să cumpere la preț mai ridicat de la fermierii locali, susținând că marfa de import este mult mai ieftină.

„Prețul la îngrășăminte s-a dublat, prețul la combustibil s-a dublat, prețurile la semințe și tratamente fitosanitare au o creștere de 25-30%. Mulți dintre fermierii care se ocupă de legumicultură au probleme cu forța de muncă. Pentru a nu ne pierde oamenii, am fost nevoiți să mărim salariile. Este din nou un cost ce se reflectă în produsul final. Rămâne de văzut dacă piața poate absorbi această creștere. Cred că acordarea de credite avantajoase ( susținute de stat n.red) sau subvenții corelate la actualitatea de azi ar avea capacitatea să absoarbă șocul unei astfel de creșteri.

Citește și: EXCLUSIV | Ministrul Muncii, despre sprijinul financiar oferit pensionarilor: „Va fi acordat o singură dată în luna ianuarie pentru ceea ce s-a întâmplat cu scumpirile din domeniul energiei”
Contractelele sunt de genul, dacă vrei bine, dacă nu, nu. Ni s-a oferit 10 bani în plus, în medie, per kilogramul de produs livrat, în condițiile în care inputurile pe care ni le furnizează ei (și pe care fermierul le plătește n.red) sunt dublu la preț față de anul trecut. De asemenea, costurile de transport sunt tot pe umerii noștri. Am fost rugați să acceptăm nivelul acesta de preț pentru că ei operează pe o piață cu alte rețele de magazine care au la vânzare produse din import la prețuri foarte scăzute. Aici aș vedea eu o problemă reală, aici ar putea interveni o lege. Astă vară, noi vindeam roșia cu 2 lei, iar în magazin era cu 5 lei, în condițiile în care noi îl sortam, noi îl ambalam, noi îl tansportam”, a explicat Ionuț în cadul unei conferințe organizate de Asociația Forța Fermierilor, potrivit economica.net.

Citește și: Preţul mielului creşte înainte de Paşte 2022: Este cu peste 9% mai scump decât anul trecut la poarta fermelor. Se anunţă SCUMPIRI în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul