Preţul mielului creşte înainte de Paşte 2022: Este cu peste 9% mai scump decât anul trecut la poarta fermelor. Se anunţă SCUMPIRI în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul

Mielul cu greutatea mai mică de 13 kilogame vândut la poarta fermelor europene este în această perioadă cu peste 9% mai scump decât anul trecut, scrie Economica.net.

28 mart. 2022, 12:44
Preţul mielului creşte înainte de Paşte 2022: Este cu peste 9% mai scump decât anul trecut la poarta fermelor. Se anunţă SCUMPIRI în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul

2022 a venit cu scumpiri în agricultură, pe fondul crizei din energie, dar și războiul din Ucraina riscă să genereze o adevărată criză alimentară, în special pe piața cerealelor. Carcasa de 100 de kilograme de miel cu greutatea mai mică de 13 kilograme costă în medie 646,7 de euro, cu 9,4% mai mult decât în perioada similară a anului trecut și cu 1,3% peste nivelul din luna anterioară, arată ultimele date ale Comisiei Europene citate de Economica.net.

Citeşte şi: Drob de miel pentru Paşte. Reţeta dobrogeană

Pentru mielul de peste 13 kilograme, prețul mediu în UE este de 707,6 euro carcasa de 100 de kilograme, cu 5,3% mai scump față de anul trecut.

Citeşte şi: FRIPTURA DE MIEL la cuptor după reţeta bunicii, se topeşte în gură. Secretul Jamilei pentru un MIEL LA CUPTOR delicios

România este al doilea cel mai mare producător de carne de oaie din UE, având o cotă de piață de 17%, cu un număr de 6,3 milioane de capete tranșate. Cel mai mare producător este Estonia.

Citeşte şi: Cât va costa mielul de Paşte. Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Agriculturii

 

Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul înainte de Paşte

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, potrivit rezultatelor unei anchete publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +39%) şi activitatea de fabricare a echipamentelor electrice (sold conjunctural +21%) se vor înregistra creşteri, scrie Agerpres.

Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +51%).

Potrivit estimărilor din luna martie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra în următoarele trei luni creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +17%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +59%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -10%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +3%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +57%).

Conform estimărilor din luna martie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). De asemenea, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%).

Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +31%).