Let’s Do It, Romania 2013: Ziua Curăţeniei Naţionale va avea loc pe 28 septembrie

În 2013, peste 96 de ţări de pe Glob vor organiza o zi de curăţenie naţională, sub umbrela mişcării internaţionale „Let`s Do It, World!”. România va fi şi în acest an parte din schimbare, organizând o nouă Zi de Curăţenie Naţională pe 28 septembrie, anunţă organizatorii.

28 mart. 2013, 15:31
Let’s Do It, Romania 2013: Ziua Curăţeniei Naţionale va avea loc pe 28 septembrie

Mişcarea „Let`s Do It, World!” este cea mai mare mişcare socială organizată vreodată în lume, reuşind să mobilizeze peste 7 milioane de voluntari în numeroase acţiuni de curăţenie şi educaţie. În 2012, o reţea complexă de echipe de voluntari şi ONG-uri au organizat 84 de acţiuni de curăţenie de câte 1 zi, în Asia, Africa, America de Nord, America de Sud şi Europa şi au reuşit să strângă peste 67 000 de tone de deşeuri.

„Ceva se schimbă în lume şi acest ceva pleacă de jos în sus. Oamenii par să nu mai fie mulţumiţi de modul în care lucrurile sunt organizate şi sunt gata să-şi asume un rol activ pentru a da startul la schimbare” a spus unul dintre iniţiatorii mişcării, Rainer Nolvak.

După succesul primelor 3 ediţii din 2010, 2011 şi 2012, la care au participat peste 650 000 de voluntari şi care au colectat peste 1,6 milioane de saci de deşeuri, Ziua de Curăţenie Naţională din România a devenit deja o tradiţie, care uneşte românii de peste tot. Proiectul aduce împreună autorităţi, companii, ONG-uri, reprezentanţi media, persoane publice şi voluntari pentru a face curăţenie în toată ţară, într-o singură zi. Anul acesta, în aceeaşi lună cu România, vor face curăţenie generală Olanda, Franţa şi Rusia.

„Let`s Do It, România! înseamnă în acest moment multă munca şi multă pasiune, dar şi rezultate vizibile obţinute pe parcursul celor 3 ani de când a luat naştere proiectul. În anii trecuţi am făcut paşi importanţi în conştientizarea românilor în legătură cu problemă pe care o reprezintă gunoaiele din natură şi, în egală măsură, am reuşit să mobilizăm la curăţenie sute de mii de oameni, pentru a aduce o schimbare pozitivă României. Uşor, uşor, românii încep să înţeleagă mesajul nostru şi să devină ambasadori care să îl ducă mai departe. În egală măsură, ştim că suntem abia la început şi că mai suntem multe lucruri de făcut, atât în partea de educaţie ecologică şi prevenţie, dar şi în ceea ce priveşte mobilizarea la acţiune. Dincolo de semnificaţia ecologică, „Let`s Do It, România!” este o invitaţie de a lua atitudine şi de a schimbă ceva atunci lucrurile nu merg aşa cum ne-am dori, aşa că va aşteptam alături de noi. E important să arătăm că o astfel de iniţiativă are continuitate şi că se dezvolta tot mai mult de la an la an” au declarat reprezentanţii proiectului.

 Obiectivul strategic al „Let`s Do Iţ, România!” 2013 este creşterea procentului de reciclare al deşeurilor colectate la 40% din numărul de saci colectaţi, de la 35% în 2012, 26% în 2011 şi 17% în 2010. O noutate în acest an este obiectivul de a implica în curăţenie şi românii din diaspora, acolo unde acest lucru va fi posibil, informează organizatorii.

Proiectul va beneficia de sprijinul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

„Pentru instituţia pe care o coordonez şi pentru mine, că ministru al mediului, parteneriatul cu societatea civilă este fundamental în desfăşurarea activităţii. Lucrăm în echipa, în beneficiul mediului. Sunt convinsă că o comunicare eficientă între minister şi societatea civilă este calea spre o colaborare de succes şi spre reuşite comune. Cred, de asemenea, că asumarea unui rol activ al societăţii civile şi participarea cetăţenilor într-un număr foarte mare la acţiuni ecologice sunt elemente esenţiale pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu din România. Guvernul are obligaţia să acţioneze pentru sănătatea mediului în care trăim, însă, în acelaşi timp, fiecare din noi, la nivel individual, trebuie să facem eforturi pentru a păstra ceea ce avem bun. Let’s Do It, România! ne oferă posibilitatea să ajutăm natura, să o curăţăm de deşeuri şi să arătăm că suntem responsabili.” a declarat Ministrul Rovana Plumb.

Curăţenia Naţională nu este singurul proiect organizat anul acesta de echipa “Let’s Do It, România!”. Început în 2012, proiectul „Let`s Train It!” îşi propune să educe românii în zona ecologică, pentru a contribui la un comportament responsabil faţa de mediu. Anul trecut, în perioada 8-12 aprilie, echipa “Let’s Do It, România!” a organizat proiectul „Şcoală mea e ECO”, în care peste 6000 de elevi din 131 de unităţi de învăţământ au beneficiat de training-uri în zona de ecologie. În 2013, training-urile vor fi adresate în continuare elevilor, dar şi companiilor.