Libanul, sub teroarea violenţelor. Premierul a declarat zi de doliu naţional, după ce şase oameni au fost ucişi de sniperi în revoltele de stradă de la Beirut

Premierul libanez, Najib Mikati, a anunţat pe Twitter o zi de doliu public vineri în Liban în memoria persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor ce au zdruncinat capitala libaneză joi.

14 oct. 2021, 23:16
Libanul, sub teroarea violenţelor. Premierul a declarat zi de doliu naţional, după ce şase oameni au fost ucişi de sniperi în revoltele de stradă de la Beirut

Şase şiiţi au fost împuşcaţi la Beirut într-un atac asupra susţinătorilor mişcării fundamentaliste Hezbollah şi unui partid libanez aliat al său, Amal, în cursul unei manifestaţii organizate pentru a cere revocarea judecătorului care anchetează explozia devastatoare din portul capitalei libaneze din august 2020.

Într-un discurs televizat, preşedintele libanez Michel Aoun a declarat că „este inacceptabil ca armele să fie din nou mijloc de comunicare între rivalii libanezi”, promiţând că cei care se fac vinovaţi de violenţele de joi de la Beirut vor fi traşi la răspundere.

Citeşte şi Scene de război în Liban, se trage pe străzi. VIDEO cu puternic impact emoţional

Nu vom permite nimănui să ia ţara ostatică pentru propriile interese”, a avertizat preşedintele libanez.

Armata libaneză a anunţat joi că a arestat nouă persoane, inclusiv un sirian, pentru violenţele de la Beirut, scrie Al Jazeera. De asemenea, aceasta a precizat pe Twitter că va rămâne desfăşurată în zonă pentru a preveni noi violenţe.

Actualele violenţe sunt cele mai grave după cele din 2008, notează Reuters.

Citeşte şi Libanul, rămas fără energie electrică la nivel naţional din cauza lipsei de carburanţi. Nu se ştie când va fi reluată furnizarea

Protestul de joi l-a vizat pe judecătorul Tarek Bitar, care anchetează explozia din portul Beirut din august 2020. Deflagraţia de atunci a cauzat moartea a peste 200 de oameni şi a avariat total sau parţial sute de clădiri din capitala libaneză.