Liberalii atacă la CCR votul din Senat în cazul ridicării imunităţii lui DAN ŞOVA

Senatorii PNL au atacat la Curtea Constituțională a României hotărârea Senatului referitoare la reluarea votului în cazul lui Dan Şova privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a acestuia, a anunțat, luni, liberalul Cătălin Boboc.

RomaniaTV.net
08 iun. 2015, 10:46
Liberalii atacă la CCR votul din Senat în cazul ridicării imunităţii lui DAN ŞOVA

„Am depus la Secretariatul general al Senatului, care va depune în aceeași zi la CCR, contestația noastră privind hotărârea redactată săptămâna trecută în cazul cererii ministrului Justiției privindu-l pe senatorul Șova. Așa cum am spus de la început, din luna martie, PSD a tratat acest subiect într-un mod abuziv. Iată că evenimentele din ultima perioadă ne lămuresc, dacă vreți, din ce cauză domnul Ponta și PSD au fost interesați să prelungească și ar fi făcut-o în continuare dacă noi nu făceam acea presiune în sensul respectării legii.

Din păcate, ei au forțat din nou regulamentul și toate prevederile pe care noi ne bazăm, tratând cu lipsă de respect, dacă nu cu aroganță, legislația din țara asta. Așteptăm ca membrii CCR să se pronunțe și noi suntem încrezători că rezultatul va fi acela că prin votul repetat sau prin interpretarea (votului — n.r.) din prima hotărâre dată de Senat practic conducerea Senatului a creat un alt efect juridic”, a afirmat Cătălin Boboc, citat de Agerpres.

Prim-vicepreşedintele PNL Mihai Razvan Ungureanu a anunţat luni că PNL va sesiza CCR pentru votul Senatului în cazul cererii de ridicare a imunităţii senatorului PSD Dan Şova.

„Vom ataca la CCR votul dat zilele trecută în Senat pentru ridicarea imunităţii lui Dan Sova. Sesiszarea noastră este îndreptăţită de faptul că, şi înainte şi acum, considerăm ca votul nu trebuia făcut, ci era necesară reinteropretarea votului. Curtea va fi din nou sesizată şi aşteptăm un deznodamant rapid şi corect în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii lui Sova şi avansarea cazului către justiţie”, a anunţat prim-vicepreşedintele PNL Mihai Răzvan Ungureanu. 

Senatul României a respins, în data de 2 iunie, cererea ministrului Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive, cerută de DNA. Senatorii l-au scăpat pentru a doua oară pe Dan Şova de reţinere şi arestare preventivă. Aceştia au respins, cu 72 de voturi împotrivă şi 66 pentru, solicitarea ministrului Justiției de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului social-democrat.

Votul pentru încuviinţarea cererii DNA de reţinere şi arestare a senatorului PSD Dan Şova a fost reluat, în urma unei decizii luate de Biroul Permanent. Dezbaterea privind cererea ministrului Justiției de încuviințare a reținerii și arestării preventive a început după ora 18.00 şi a fost urmată de votul în urma căruia s-a decis ca Dan Şova să-şi păstreze imunitatea.

Dan Şova este urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei. Vineri, DNA l-a informat, după mai multe ore de audieri, că a fost plasat sub control judiciar. 

Alături de Dan Şova, în acelaşi dosar este urmărit penal şi premierul Victor Ponta, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Camerei Deputaţilor, vineri, avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului să demisioneze, apreciind că demisia lui Victor Ponta este singura posibilitate acum de a ieşi repede din această situaţie şi spunând că speră să nu se ajungă până la suspendarea premierului şi că prima opţiune, cea mai bună, este o demisie a premierului şi a Guvernului. 

Premierul a refuzat să demisioneze.