„Liceenii” sunt în doliu! Regizorul Nicolae Corjos a murit la vârsta de 86 de ani

E doliu în cinematografia românească! Regizorul filmelor "Liceenii" şi "Declaraţie de dragoste" a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani.

27 feb. 2022, 17:06
„Liceenii” sunt în doliu! Regizorul Nicolae Corjos a murit la vârsta de 86 de ani

A murit regizorul filmului Liceenii. Nicolae Corjos a reuşit să-i aducă în lumina reflectoarelor, la mijlocul anilor 80, câţiva liceeni, studenţi sau proaspăt absolvenţi – Oana Sârbu, Teodora Mareş, Ştefan Bănică, Mihai Constantin, Cesonia Postelnicu, Costin Mărculescu, Tudor Petruţ sau Adrian Păduraru. Succesul filmelor nu a fost unul efemer, fiind în aceeaşi măsurp de vizionate şi apreciate şi aproape patru decenii mai târziu.

A murit regizorul filmului „Liceenii”

Nicolae Corjos s-a născut la Hotin, localitate aflată, azi, în Ucraina, pe 22 mai 1935. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956. De-a lungul bogatei sale activităţi artistice, polarizate de lumea filmului, a înfiinţat studioul de cinematografie al Conservatorului în anul 1966, activând ca profesor de artă cinematografică până în 1972.

Timp de peste un deceniu, începând din 1981, a fost regizor de film documentar la Studioul „Alexandru Sahia”, perioadă în care a realizat 50 de filme documentare, printre care Mănăstirea Văcăreşti (1989), Sergiu Celibidache (1991), Concursul Internaţional „George Enescu” (1992) etc. şi a fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului între 1995 şi 2001. Nicolae Corjos a devenit doctor în muzică în 2000 cu teza „Arta muzicii – componentă şi aureolă a audiovizualului” şi a fost profesor universitar la Universitatea „Hyperion” din 1990 până în 2009.

Nicolae Corjos a fost membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Activitatea în cinematografie a început-o ca regizor secund al filmelor „Dacii” (1967), „Ciprian Porumbescu” (1973), „Nemuritorii” (1974), „Toate pînzele sus” (serial TV, 1977), „Contele Ory” (1978, în colaborare cu Jacques Trehouta).

Filmografia lui Nicolae Corjos cuprinde lung metrajele „Ora zero” (1979), „Alo, aterizează străbunica!…” (1981), „Pădurea nebună” (1982), „Declaraţie de dragoste” (1985), „Liceenii” (1986), „Extemporal la dirigenţie” (1988), „Un studio în căutarea unei vedete” (1988), „Liceenii Rock’n’Roll” (1991).

Citeste si Mihai Constantin a moștenit toată averea Tamarei Buciuceanu. Celebrul Ionică din Liceenii a dezvăluit ce va face cu ea!

„Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste”, capodopere cinematografice care au ţinut în faţa ecranelor generaţii întregi

Devenite adevărat fenomen cinematografic, filmele seriei “Liceenii” s-au bucurat de o popularitate extraordinară şi în deceniile ce au urmat. Protagoniştii – Oana Sîrbu, Ştefan Bănică jr, Mihai Constantin şi Cesonia Postelnicu – au devenit aporoape instantaneu idolii generaţiilor cu matricolă şi bentiţă.

“Declaraţie de dragoste” redă povestea romantică a doi liceeni de condiție socială diferită, Ioana și Alexandru, care rămân împreună în ciuda tuturor obstacolelor sociale și familiale. Protagoniştii sunt Teodora Mareş, aflată în rolul de debut în cinematografie, şi Adrian Păduraru.

Televiziunile din România au difuzat aceste filme de zeci de ori, generaţii de cinefili revăzându-le cu plăcere în perioade succesive, ca pe un document artistic al emoţiilor şi relaţiilor sociale specifice vârstei adolescenţei, aşa cum arătau ele în România anilor ’80.

Citeste si Drama actorului Constantin Codrescu. Mama i-a otrăvit soţia: „O socotea unica vinovată a îndepărtării mele de familie”