Lider al socialiştilor europeni: Băsescu încă ezită şi rezistă cu nominalizarea premierului

Liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat marţi la Bruxelles că preşedintele Băsescu încă "ezită şi rezistă" privind nominalizarea premierului, însă în toate ţările democratice regula e ca şeful statului să respecte rezultatul alegerilor şi să îl desemneze pe cel susţinut de majoritate.

RomaniaTV.net
11 dec. 2012, 15:16
Lider al socialiştilor europeni: Băsescu încă ezită şi rezistă cu nominalizarea premierului

„Aşa cum ştiţi, a fost un rezultat clar în alegerile din România şi acum e răspunderea preşedintelui să nominalizeze premierul. În toate ţările democratice este clar că preşedintele nominalizează pe câştigătorul alegerilor ca premier, nu alegând pe altcineva. Domnul Băsescu încă ezită şi rezistă”, a afirmat, într-o conferinţă la Bruxelles, liderul grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.

Swoboda a adăugat că este „absolut clar” că noul guvern trebuie să continue lupta împotriva corupţiei, să respecte standardele europene privind statul de drept şi în modificarea Constituţiei, însă unul dintre aceste standarde este şi că „guvernul este instalat de majoritatea din Parlament, iar preşedintele trebuie să respecte rezultatul alegerilor”.

De asemenea, Swoboda a subliniat că şi Partidul Popular European (PPE) trebuie să intervină în acest caz pentru a asigura angajamentul pentru „standardele democratice şi statul de drept”.

„Domnul Băsescu este unul dintre reprezentanţii de seamă ai PPE, dar el a spus despre oponentul său politic că «poate înghiţi o broască, dar nu va putea niciodată să înghită un porc», adică domnul Ponta. Şi a intervenit şi în campania electorală şi a spus în mai multe zile că nu poate să nominalizeze ca premier pe câştigătorul alegerilor şi nu a fost nicio reacţie a PPE”, a mai afirmat Swoboda.

Swoboda a intervenit şi duminică, şi luni, pentru a comenta rezultatul alegerilor din România, el subliniind faptul că preşedintele Traian Băsescu trebuie să respecte rezultatul alegerilor în privinţa nominalizării premierului. O poziţie similară a fost exprimată duminică seară şi de preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev.

Pe de altă parte, din partea preşedintelui PPE, Wilfried Martens, şi a liderului grupului popularilor din PE, Joseph Daul, nu a venit nicio reacţie cu privire la rezultatele alegerilor de duminică din România şi urmările acestora.

Europarlamentarul PPE Markus Ferber a declarat, duminică seară, pentru RFI, că rezultatul alegerilor parlamentare din România este clar şi trebuie respectat, precizând că speră ca premierul Ponta să nu folosească acest rezultat într-o manieră care nu corespunde normelor europene.

Administraţia Prezidenţială a informat, marţi, că preşedintele Traian Băsescu va convoca Parlamentul şi va anunţa programul de consultări pentru desemnarea premierului care să formeze viitorul guvern imediat după publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor.

„Administraţia Prezidenţială informează că preşedintele României, domnul Traian Băsescu, va convoca Parlamentul României şi va anunţa programul de consultări pentru desemnarea prim-ministrului Guvernului României care să formeze viitorul guvern imediat după publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Rezultatul alegerilor se publică în Monitorul Oficial după validarea de către BEC a acestuia. Reprezentanţii BEC preconizează că publicarea rezultatului alegerilor în MO ar putea avea loc vineri.