Lider PNL, urmărit penal pentru şantaj, mită şi abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 ore a lui Rareş Vasile Pop, inspector șef teritorial în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier și vicepreședinte în PNL Cluj, şi a lui Vasile Claudiu Crişan, inspector coordonator al Biroului județean Cluj, din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier.

RomaniaTV.net
05 iun. 2014, 08:49
Lider PNL, urmărit penal pentru şantaj, mită şi abuz în serviciu

Rares Vasile Pop, inspector sef teritorial (Alba, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj) in cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier si vicepresedinte al organizatiei PNL Cluj, este urmarit penal pentru abuz in serviciu, santaj, luare de mita si alte infractiuni.

DNA a anunta prin intermediul unui comunicat remis miercuri seara ca acesta este urmarit penal si pentru „desfasurarea de activitati ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase” si „permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata”.

In acelasi dosar sunt urmăriţi penal şi Vasile Claudiu Crisan şi Dohotar Ioan Radu, pentru abuz in serviciu comis in forma continuata cu obtinere de foloase necuvenite si permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii.

In perioada 2012-2014, Rares Vasile Pop alaturi de Crisan Claudiu Vasile si Dohotar Ioan Radu au influentat activitatea inspectorilor aflati in trafic, in vederea efectuarii controlului rutier.

„Prin aceste demersuri, suspectii solicitau neluarea masurilor legale pentru sanctionarea utilizatorilor mijloacelor rutiere, in scopul protejarii unor societati aflate in sfera de interes a inspectorilor judeteni”, mai anunta DNA.

Procurorii precizeaza ca vicepresedintele PNL Cluj a legat relatii cu mai multi operatori economici ce activeaza in domeniu, asigurandu-le protectia in schimbul obtinerii de avantaje patrimoniale.

Pe 9 decembrie 2013, acesta a pretins si primit de la doi martori denuntatori 1.500 lei pentru a ajuta in cazul unor controale de catre inspectorii din subordine.

DNA mai anunta ca in ziua de 27 martie 2014, doi inspectori din cadrul ISCTR – Inspectoratul Judetean Alba au efectuat un control la o scoala generala, vizand obtinerea licentei de transport si modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de invatamant.

Cei doi au descoperit incalcarea normelor privind obligatia echiparii vehiculului cu tahograf si limitator de viteza, pentru care s-a stabilit o amenda de 9.000 de lei.

„Ca urmare a acestei actiuni, suspectul Rares Vasile Pop a solicitat inspectorului coordonator al judetului Alba, anularea notei de constatare si refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe de control care sa nu consemneze neregulile constatate, sub amenintarea destituirii din functia de coordonator judetean.

In pofida amenintarilor, inspectorul coordonator al judetului Alba a refuzat sa dea curs solicitarii”, se mai arata in comunicatul DNA.