Liderii celor mai mari sindicate din Educaţie sunt plătiţi de Minister, deşi nu profesează. Conflict de interese major în care se află cei care ar trebui să apere interesele profesorilor

Angajaţii din Educaţie au intrat în a doua săptămână de grevă generală, ajungându-se deja la discuţii despre amânarea examenelor naţionale - capacitate şi bacalaureat -, dar şi despre o posibilitate mult mai sumbră, aceea a îngheţării anului şcolar.

29 mai 2023, 16:40
Liderii celor mai mari sindicate din Educaţie sunt plătiţi de Minister, deşi nu profesează. Conflict de interese major în care se află cei care ar trebui să apere interesele profesorilor

Greva profesorilor a stârnit nenumărate controverse, mulţi oameni politici, dar şi din media şi din rândul analiştilor politici, au atras atenţia asupra posibilităţii ca alegerea momentului mişcării sindicale din Educaţie să fi avut raţiuni politice, în condiţiile în care a „reuşit” deja să amâne rotativa guvernamentală.

Aceste presupuneri sunt accentuate de faptul că, aşa cum dezvăluie Newsweek, principalii lideri sindicali din Educaţie ar fi avut de-a lungul timpului înțelegeri politice, iar veniturile lor din acestea sunt uriașe.

Marius Nistor este președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Potrivit ultimei sale declarații de avere el beneficiază de 6 surse de venit.

78.288 de lei de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

72.000 de lei de la Sindicatul salariaților din învățământ

48.000 de lei de la liceul Nicolae Iorga, București

12.000 de lei de la Confederația sindicală

14.400 lei drepturi proprietate intelectuală

30.600 lei de la Consiliul Economic și Social.

Citeşte şi: Deca: Dacă greva din educaţie se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta să nu finalizăm anul şcolar, să nu se încheie mediile. Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureat

În total, Marius Nistor încasează, anual, suma de 255.000 lei. Adică, 21.270 de lei pe lună. Cum salariul brut al unui profesor debutant este de 5.000 lei brut, Marius Nistor ia de 4 ori mai mult decât acesta.

Marius Nistor a încasat bani ca profesor deși nu a predat la Liceul Iorga. El a fost degrevat de norma didactică printr-un ordin al ministrului Educației.

„În ceea ce privește salariul meu de la unitatea de învățământ, acesta va fi același și nu include gradația de merit, sporul de dirigenție sau alte drepturi pe care colegii le primesc. Salariul nu este condiționat de prezența la ore deoarece, prin degrevare, mi-am asumat să particip la procesul de monitorizare a sistemului de învăţământ și să reprezint membrii de sindicat în relația cu terții”, a explicat Nistor.

„Aceste degrevări reprezintă, de fapt, singura susținere a statului român pentru organizațiile sindicale din învățământ. Așa cum partidele politice primesc fonduri de la Guvern pentru desfășurarea activității, așa și sindicatele ar trebui să fie susținute finaciar de către Stat. Acest lucru se întâmplă în toate țările europene. Pot spune că în România statul susține foarte puțin mișcarea sindicală în comparație cu alte state europene”, mai spune Nistor.

Şi președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, se află într-un real conflict de interese. El ia bani de la Ministerul Educației ca profesor, deși este degrevat și nu predă.

Citeşte şi: Greva continuă! Marius Budăi, după negocierile cu profesorii: „Începem să discutăm tehnic, pe grila de salarizare”

Astfel, potrivit ultimei sale declarații, depuse în 2022 pentru anul 2021, Hăncescu a avut 4 venituri:

Președinte FSLI – 121.000 lei

Membru al Consiliului Economic și Social 30.600 lei

Manager proiecte la FSLI – 104.000 lei

Liceul de Arte Slobozia – 44.849 lei (3.700 lei pe lună).

După cum se vede, Hăncescu primește în jur de 3.800 de lei ca profesor, dar el nu predă, fiind „degrevat” printr-o decizie a Ministerului Educației.

Sursa citată a scris că liderii sindicali sunt plătiți de ministerul Educației deși ei nu predau nicio oră. Potrivit unui acord sindicate – Ministerul Educației, sute de sindicaliști din educație sunt plătiți ca profesori, deși ei nu trec niciodată pe la școală. Acest privilegiu imoral este acordat de Ministerul Educației împotriva căruia sindicaliștii ar trebui să lupte.

Anul trecut a fost aprobată o listă cu 114 sindicaliști ai FSLI care au primit bani ca profesori, deși urma să nu predea nicio oră la clasă sau urma să predea doar o fracție de normă. Ei au fost „degrevați” de la predarea materiei, dar au fost plătiți ca profesori pentru că desfășoară activitate sindicală.

Citeşte şi: Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a, amânată din nou de Ministerul Educației