Liderii europeni nu au căzut de acord privind numirile în Comisia Europeană

Şefii de state şi guvern, reuniţi la Bruxelles, nu au ajuns la consens în ceea ce priveşte un pachet complet privind numirile de comisari, a declarat joi dimineaţă, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
17 iul. 2014, 07:21
Liderii europeni nu au căzut de acord privind numirile în Comisia Europeană

„Este păcat, însă nu dramatic (…) În ultimele săptămâni am avut loc consultări extinse, la telefon şi personal, cu toţi membrii Consiliului European. Concluzia mea a fost că nu suntem încă în punctul în care să avem o soluţie consensuală pe un pachet complet de numiri. Vom continua consultările. Consiliul European va lua decizii cu privire la întregul pachet la următoarea noastră întâlnire, pe 30 august”, a precizat Rompuy.

Pe de altă parte, acesta spune că a existat o discuţie utilă cu preşedintele ales al Comisiei, Jean-Claude Juncker, pe agenda strategică pentru Uniune pentru următorii cinci ani.

„Este de o importanţă vitală ca toate instituţiile să lucreze împreună în acest program, în funcţie de rolurile lor respective”, a completat Rompuy.

În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, un alt punct de pe agenda reuniunii, Rompuy a precizat că partea rusă nu s-a folosit suficient de influenţa sa asupra separatiştilor pentru dezescaladarea situaţiei din estul ţării.

„Consiliul a extins deja lista persoanelor vizate. Şi astăzi ne-am decis să facem şase noi paşi. (…) În această seară am adoptat, de asemenea, concluzii privind situaţia din Gaza şi evenimentele tragice din ultimele zile. Condamnăm lansarea de rachete din Gaza în Israel şi direcţionarea acestora nediscriminatorie asupra civililor. De asemenea, deplângem profund pierderea de vieţi nevinovate şi numărul mare de civili răniţi în Fâşia Gaza, ca urmare a operaţiunilor militare israeliene şi sunt profund preocupat de deteriorarea rapidă şi dramatică a situaţiei umanitare. Consiliul European salută eforturile în curs pentru a se ajunge la încetarea focului (…) Vom consolida apelul nostru pentru pace”, a arătat preşedintele Consiliului European, care a făcut un apel în acest sens către părţi. „Miniştrii noştri de externe vor reveni săptămâna viitoare”, a completat oficialul.

Citeşte şi Jean Claude Juncker, desemnat de liderii europeni să prezideze Comisia europeană