Liderii lumii se implică în conflictul din Fâşia Gaza

Mai mulţi lideri ai lumii au atras vineri atenţia asupra conflictului armat dintre Hamas şi Israel, care a luat amploare îm ultimele zile.

RomaniaTV.net
16 nov. 2012, 13:04
Liderii lumii se implică în conflictul din Fâşia Gaza

Preşedintele francez François Hollande s-a declarat vineri „foarte preocupat de ceea ce se petrece în zona Fâşiei Gaza”, în cadrul unei vizite oficiale în Polonia, relatează AFP.

„Sunt foarte preocupat de ceea ce se petrece în zona Fâşiei Gaza”, a declarat şeful statului francez într-o conferinţă de presă, referindu-se la tiruri de rachete asupra Israelului şi la riposta care ar putea antrena o escaladare.

„Am efectuat, ieri, împreună cu ministrul (francez) de Externe, toate iniţiativele în vederea unei evitări a acestei escaladări a violenţei. Este responsabilitatea Franţei, pentru că ea se poate adresa şi unora şi celorlalţi”, a adăugat Hollande.

Premierul egiptean Hisham Qandil a declarat vineri, la Gaza, că ţara sa îşi va „intensifica eforturile” în vederea obţinerii unui armistiţiu între grupările armate palestiniene şi israelieni, calificând operaţiunea israeliană drept o „agresiune”, relatează AFP.

„Egiptul îşi va intensifica eforturile pentru a se pune capăt acestei agresiuni şi a se ajunge la un armistiţiu durabil”, a declarat Qandil în cursul unei vizite pe care a efectuat-o la un spital din oraşul Gaza, însoţit de şeful Guvernului Hamas, Ismaïl Haniyeh, la victime ale raidurilor israeliene.

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat la rândul ei Cairo să „îşi utilizeze influenţa asupra Hamas”, a declarat vineri un purtător de cuvânt, în timp ce premierul egiptean Hisham Qandil se afla la Gaza, relatează AFP.

„Cancelarul federal îndeamnă Guvenul egiptean să îşi utilizeze influenţa asupra (mişcării islamiste palestiniene) Hamas pentru a calma violenţele”, a declarat Georg Streiter, un adjunct al purtătorului de cuvânt al lui Merkel, într-o conferinţă de presă obişnuită.

Cabinetul de securitate israelian a autorizat, miercuri seara, convocarea unor rezervişti în urma atacului ţintit asupra liderului militar al Hamas, Ahmed Jaabari, ucis într-un raid aerian în Gaza, faţă de care grupările armate palestiniene au ripostat cu tiruri de rachetă împotriva Israelului.

Raidurile împotriva Gaza s-au soldat cu cel puţin 21 de morţi începând de miercuri, dintre care mai mulţi copii, şi 235 de răniţi, potrivit unor surse palestiniene. În acelaşi timp, aproape 300 de rachete au fost lansate împotriva Israelului, dintre care unele au ajuns până la periferia oraşului Tel-Aviv. Trei israelieni au fost ucişi, joi, când una dintre rachete a lovit din plin o clădire de locuinţe din sudul Israelului.