Liderii PDL resping ideea devansării alegerilor prezidenţiale. Boc: Sunt şmecheri

Fostul preşedinte al PDL Emil Boc afirmă că propunerea USL de devansare a alegerilor prezidenţiale cu câteva luni este "o şmecherie", în urma căreia România ar ajunge într-o situaţie nemaiîntâlnită în lume: să aibă timp de şapte luni doi preşedinţi.

RomaniaTV.net
23 ian. 2013, 12:33
Liderii PDL resping ideea devansării alegerilor prezidenţiale. Boc: Sunt şmecheri

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează propunerea USL de devansare a alegerilor prezidenţiale, fostul lider al PDL Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, a declarat că USL vrea să îşi maximizeze şansa, prin tot felul de alternative, pentru funcţia de preşedinte al României.

„Bineînţeles că sunt şmecheri şi vor să îşi maximizeze sub orice formă alegerile prezidenţiale din 2014. În şmecheria lor, cei de la USL au două alternative: cea de alegere a preşedintelui prin intermediul Parlamentului, propusă de unii din PSD şi PNL, prin care îşi securizează funcţia de preşedinte pentru că au majoritate, dar au o problemă cu referendumul, sau soluţia să grăbească tot ce se poate grăbi, pentru că uzura guvernării se produce în fiecare zi şi cu cât mai repede ar avea loc alegerile prezidenţiale, cu atât ar avea mai mari şanse să le câştige. Nicăieri în lume nu am întâlnit o situaţie în care să fie ales preşedintele în luna mai şi să intre în exerciţiu în luna decembrie. Pentru că aşa s-ar întâmpla la noi, am avea şapte luni doi preşedinţi, unul în exerciţiu şi unul ales. Care ar avea legitimitate şi credibilitate în ţară? De la USL te poţi aştepta la orice”, a spus Boc.

El a afirmat că doar în SUA preşedintele se alege în 3 noiembrie şi îşi intră în atribuţii în 20 ianuarie, „dar asta se face de 200 de ani”. „Să se aleagă în mai şi să intre în 20 decembrie, nu am întâlnit aşa ceva. Este produsul unui început de disperare în USL care îşi dă seama că începe să piardă teren în fiecare zi şi cu cât mai repede se fac aceste alegeri cu atât mai bine pentru a-şi maximiza şansele”, a afirmat Boc.

Prim-vicepreşedintele PDL Mihai Stănişoară a declarat că organizarea simultană a alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale ar însemna o diminuare care nu-şi are rostul a mandatului preşedintelui şi a arătat că argumentele invocate de Ponta sunt demagogice şi hilare.”Nu sunt de acord cu această comasare a alegerilor. Ar însemna o diminuare a mandatului preşedintelui, care nu-i văd rostul”, a spus Mihai Stănişoară.

El a spus că argumentul invocat de Victor Ponta pentru comasarea alegerilor, referitoare la o singură campanie electorală într-un an, este „pur demagogic”. „Anul trecut când au pus ţara pe butuci cu un referendum şi cu scandaluri nu i-a interesat acest lucru. Este hilar”, a adăugat Stănişoară.

El a mai spus că nici măcar în spatele acestei propuneri nu stă dorinţa de reducere a cheltuielilor cu alegerile, ci este vorba de un scop politic. „Este vorba de un scop politic dat de faptul că aceste câteva săptămâni ale Guvernului Ponta II au arătat că guvernarea nu este uşoară pentru ei, sunt conştienţi că scad în sondaje, în preferinţele oamenilor cu fiecare timp care trece, şi e limpede teama acestora de pierdere a alegerilor, care îi face să încerce alte soluţii”, a mai spus Stănişoară.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a afirmat că o cuplare în mai-iunie 2014 a alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare e un „cadou USL de şase luni pentru Crin Antonescu”, fiind problematică din punct de vedere constituţional, deşi ar fi benefică în plan politic.

„Reducerea mandatului preşedintelui Traian Băsescu se poate face doar printr-o demisie a acestuia şi nu ştiu dacă asta intră în pactul de coabitare. Mă tem că e doar un joc politic, o reamintire a conflictului între USL şi preşedintele Băsescu. Eu, personal, nu cred că e de susţinut aşa ceva. Cred că trebuie să ne concentrăm atenţia asupra unei reale dezbateri constituţionale”, a afirmat Preda, adăugând că modul în care majoritatea USL a validat noul Avocat al Poporului indică faptul că aceasta va încerca să îşi impună punctul de vedere şi în privinţa modificării Constituţiei.

El a subliniat că reducerea mandatului preşedintelui Băsescu reprezintă „o problemă constituţională”, neputând fi rezolvată decât prin demisia şefului statului. Eurodeputatul PDL a spus că devansarea alegerilor prezidenţiale este „un mic cadou USL pentru Crin Antonescu, ca acesta să ajungă mai repede la Palatul Cotroceni”.

Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre devansarea alegerilor prezidenţiale astfel încât acestea să aibă loc simultan cu scrutinul pentru Parlamentul European , în mai-iunie 2014.

„Ideea este să avem alegerile concentrate la sfârşitul lui mai sau în luna iunii când sunt cele pentru Parlamentul European. Să ştiţi că sunt şi alte ţări europene care şi-au fixat alegerile naţionale odat cu cele europarlamentare din acelaşi motiv: este foarte greu să ţii un an între ţara în campanie electorală, cu toate dezavantajele unui an electoral”, a declarat Victor Ponta.

Acesta a precizat că doar a prezentat această idee şefului statului, acesta nepronunându-se încă asupra ei. „Este o idee, nu e nimic ascuns aici. Preşedintele nu mi-a dat un răspuns, nici nu avea cum aşa, imediat. Examinează ideea”, a spus Ponta.

Premierul a arătat că singurul scop  scurtarea perioadei de campanie electorală. „Anul viitor o să fie un an destul de greu şi nu ne-ar prinde bine un an întreg de campanie electorală”, a apreciat Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu „nu are o poziţie oficială” referitoare la propunerea avansată de premierul Victor Ponta privind devansarea alegerilor prezidenţiale din 2014 în mai-iunie şi cuplarea cu alegerile europarlamentare, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea. „Domnul preşedinte Traian Băsescu nu are o poziţie oficială pe această temă”, a spus purtătorul de cuvânt al şefului statului.