George Simion este acuzat că are un birou parlamentar ilegal în Chişinău. Liderul AUR are interdicţie până în 2028 în Republica Moldova

George Simion, liderul mişcării „Basarabia e România”, rămâne indezirabil în Republica Moldova până în 2028. Decizia este definitivă, dar liderul AUR are birou parlamentar la Chişinău.

14 feb. 2024, 14:42
George Simion este acuzat că are un birou parlamentar ilegal în Chişinău. Liderul AUR are interdicţie până în 2028 în Republica Moldova

Pe data de 11 septembrie 2023, Inspectoratul General pentru Migrație și Azil a constatat, că în continuare există indici că George Simion ar prezenta pericol pentru securitatea națională a Republicii Moldova și a emis decizia prin care i-a prelungit cu încă 5 ani statutul de persoană indezirabilă, de la 2 octombrie 2023 până la aceeași dată a anului 2028.

Partidul REPER a sesizat Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, după ce o fotografie care circulă online arată că partidul AUR şi preşedintele acestui partid, George Simion, induc în eroare opinia publică prin afişarea unei plăcuţe cu numele deputatului în Chişinău, Republica Moldova. Cei de la REPER afirmă că Simion nu ar avea dreptul să exercite activitatea parlamentară în această ţară, pentru că este subiectul unei interdicţii oficiale de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, care a fost prelungită până la data de 1 octombrie 2028.

Deputaţii REPER Oana Cambera şi Andrei Lupu arată într-o sesizare depusă la Camera Deputaţilor că Simion nu ar avea nicio bază legală să deschidă acolo un birou parlamentar şi nici nu ar putea, dată fiind interdiciţia de a intra în Republica Moldova până la 1 octombrie 2028, precizează REPER într-un comunicat.

Oamenii lui George Simion reţinuţi de poliţie. Simpatizanţii AUR scriau mesaje obscene la adresa lui Ciolacu pe faţadele blocurilor

Solicitarea deputaţilor REPER se bazează pe dispoziţiile clare ale articolului 38 alineatul (2) din Legea nr. 96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, conform cărora deputaţii şi senatorii au dreptul de a organiza birouri parlamentare, în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi.

”Întrucât George Simion a organizat un birou parlamentar în Republica Moldova, care nu se află în circumscripţia electorală a sa, se constată o încălcare directă a acestor dispoziţii legale”, subliniază formaţiunea.

”Acţiunile ilegale ale deputatului George-Nicolae Simion, prin înfiinţarea neautorizată a unui birou parlamentar în Republica Moldova, cu însemnele naţionale ale României, reprezintă o încălcare flagrantă a legislaţiei şi a eticii parlamentare, făcută în scopul manipulării opiniei publice a cetăţenilor români din Moldova. Este imperativ ca Biroul Permanent să ia măsuri prompte şi adecvate pentru remedierea situaţiei şi sancţionarea acestor acţiuni de exercitare abuzivă a unui mandat”, a declarat deputata Oana Cambera.

George Simion, liderul mişcării „Basarabia e România”, rămâne indezirabil în Republica Moldova până în 2028. Decizia este definitivă

REPER mai arată că ”deputatul George Simion nu ar avea cum să îşi exercite activitatea parlamentară la biroul respectiv, având în vedere că este subiectul unei interdicţii oficiale de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, interdicţie care a fost prelungită până la data de 1 octombrie 2028”.

”Chiar acum două zile, Judecătoria Chişinău a respins cererile lui Simion de suspendare a Deciziei nr. 60 din 11.09.2023 a Inspectoratului Naţional pentru Imigrări din Republica Moldova, acesta fiind în continuare inclus în categoria persoanelor indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova”, menţionează REPER.

”Îndemn PSD şi PNL să depăşească logica electorală şi să nu permită ca agenda publică să fie distorsionată de manipularea electorală perpetuată de George Simion şi AUR. Este momentul să ne concentrăm pe problemele reale, pe agenda europeană pe care o are România şi să nu permitem acest abuz săvârşit de George Simion în scopul realizării unei propagande şi fake news-uri, caracteristice Rusiei”, a declarat Andrei Lupu, deputat REPER.

REPER arată că Inspectoratul General pentru Migraţie din Republica Moldova a anunţat, la începutul lunii februarie, că, în urma conflictului armat din Ucraina, 98 de cetăţeni străini au fost declaraţi indezirabili în Republica Moldova, conform legislaţiei care permite această măsură pentru cei care ar putea pune în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

”În ceea ce-l priveşte pe liderul AUR, George Simion, avea deja o interdicţie din partea autorităţilor de peste Prut. Interdicţia sa de a intra în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă cinci ani, fiind informată şi autoritatea română. Autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina suspectează legături între George Simion şi serviciile secrete ruseşti, acesta fiind motivul pentru care preşedintele partidului AUR ar fi devenit indezirabil şi nu are dreptul de a trece graniţa în niciuna din cele două state vecine României”, afirmă formaţiunea.