Liderul catalan Carles Puigdemont promite o victorie împotriva represiunii

Preşedintele separatist catalan destituit, Carles Puigdemont, şi-a făcut marţi prima apariţie publică în Belgia, în faţa a aproximativ 200 de primari catalani care au organizat mitinguri în susţinerea sa la Bruxelles, după ce a compărut duminică în instanţă în legătură cu mandatul de arestare emis pe numele său de Madrid.

07 nov. 2017, 19:52
Liderul catalan Carles Puigdemont promite o victorie împotriva represiunii

 El le-a promis primarilor o victorie în alegerile parlamentare regionale anticipate de luna viitoare împotriva ”represiunii”, în opinia sa, a dorinţei de independenţă a Cataloniei.Catalonia ”are o cale să devină o republică – prin democraţie”, a subliniat el.

Primarii l-au ovaţionat înainte să le vorbească şi au scandat ”preşedinte, preşedinte”.

Liderul catalan a fugit la Bruxelles după ce Guvernul spaniol a destituit Executivul şi a dizolvat Parlamentul regionale din cauza încercării lor de a despărţi regiunea de regat. Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a plasat sub tutelă Catalonia, însă Puigdemont îl acuză că îl persecută pe al şi pe aliaţii săi separatişti, potrivit news.ro.

Oficialii catalani prezenţi la Bruxelles i-au îndemnat pe liderii UE să apere cauza catalană, iar Uâun grup de primari au ridicat litere cu care au format mesajul ”Ajutaţi Catalonia”.La final, ei au cântat imnul catalan şi şi-au ridicat bastoanele.

Puigdemont şi alţi foşti membri ai Guvernului regional sunt anchetaţi în legătură cu rolul pe care l-au jucat în proclamarea în Parlament a unei ”republici catalane” independente pe 27 octombrie.

Primarii şi-au ridicat bastoanele – un simbil al puterii lor în Spania – în sus şi au scandat ”Puigdemont, preşedinte”, aşteptându-l să iasă din clădire.

Ei au manifestat anterior în faţa sediului Uniunii Europene, dar şi aproximativ 100 de contramanifestanţi, care se opun secesiunii. Unii dintre contramanifestanţi, adunaţi în apropiere, agitau pancarte cu mesajul ”Nu independenţei catalane”, informează news.ro.

Puigdemont s-a declarat pregătit să candideze în alegerile regionale anticipate convocate de Madrid pe 21 decembrie.

Conducătoarea opoziţiei catalane şi-a exprimat marţi speranţa ca dezamăgirea susţinătorilor independenţei să ajute Partidul Ciutadanos şi alte formaţiuni prospaniole să obţină majoritatea mandatelor în alegeri.

Citeşte şi Jean-Claude Juncker: Guvernul spaniol a respectat statul de drept prin măsurile luate împotriva foştilor lideri ai Cataloniei

Ines Arrimadas a apreciat că partidele secesioniste din Guvernul regionat destituit nu vor avea vreo credibilitate dacă vor promite din nou independenţa regiunii. Ea a subliniat că nicio ţară nu le recunoaşte declaraţia de independenţă de la 27 octombrie, că Uniunea Europeană (UE) insistă că o Catalonie independentă va fi dată afară din UE şi că mii de companii şi-au mutat sediile sociale din regiune.

Arrimadas, în vârstă de 36 de ani, al cărei partid a deţinut 23 din cele 135 de mandate ale Parlamentului dizolvat, a mai subliniat că ”demoralizarea” din tabăra separatistă şi mobilizarea partidelor unioniste ar putea să încline balanţa în favoarea Spaniei. Sondajele arată că ”este posibilă o majoritate alternativă”, a subliniat ea, potrivit news.ro.

Un sondaj guvernamental publicat marţi relevă că independenţa Cataloniei a devenit a doua temă de îngrijorare în Spania, după şomaj şi urmată de corupţie.

Assemblea Nacional Catalana (ANC), o asociaţie civilă catalană care a condus efortul catalan de secesiune, a îndemnat toate partidele politice separatiste să candideze într-o coaliţie în alegerile regionale. Adunarea a îndemnat la formarea unei coaliţii care să susţină candidaturile activiştilor separatişti încarceraţi şi membrilor Guvernului destituit.

Partidele catalane au termen până la miezul nopţii de marţi spre miercuri să se înregistreze ca o coaliţie.

Partidele secesioniste au deţinut majoritatea absolută în Parlamentul catalan dizolvat după ce a proclamat ”Republica Catalonia”.Liderii separatişti catalani sunt vizaţi într-un dosar penal de rebeliune.

Sondaje de opinie recente relevă o cursă electorală strânsă între formaţiunile care se opun independenţei şi cele care o susţin.