Liderul extremei drepte din Cehia cere ca radioul şi televiziunea publică să fie puse sub controlul Guvernului

Fondatorul partidului ceh de extremă dreapta Libertate și democrație directă (SPD), Tomio Okamura, a cerut trecerea companiilor publice de radio și televiziune din Republica Cehă direct sub control guvernamental.

24 oct. 2017, 16:23
Liderul extremei drepte din Cehia cere ca radioul şi televiziunea publică să fie puse sub controlul Guvernului

Într-un interviu radiofonic difuzat luni, omul de afaceri născut în Japonia s-a plâns că radioul public ceh (CRo) l-a calificat drept „caricatură” și l-a „ironizat” în perioada dinaintea recentelor alegeri legislative și a apreciat că finanțele și managementul companiilor publice de radio și televiziune ar trebui trecute sub controlul guvernului.

Okamura a menționat în interviul acordat CRo că finanțele celor două instituții nu sunt transparente și că partidul său ar dori ca acestea să devină dependente în întregime de sprijinul statului, a relatat Radio Praha, precizând că aceste idei au fost condamnate de politicieni din mai multe formațiuni, inclusiv ANO, creștin-democrați, TOP 09 sau Partidul Piraților, care au afirmat că nu vor susține niciodată cenzura și nu vor lua nicio măsură care să submineze independența radioului și televiziunii publice.

Directorul CRo, Rene Zavoral, a respins marți afirmațiile lui Tomio Okamura, subliniind că măsurile sugerate de acesta ar fi „un pas înapoi către sistemul totalitar” pe care l-a cunoscut țara înainte de 1989 și o lovitură majoră la adresa libertății de exprimare.

SPD a ieșit pe locul al patrulea la alegerile legislative desfășurate în Republica Cehă la sfârșitul săptămânii trecute, cu 10,6% din voturi. Totuși, Andrej Babis, liderul mișcării populiste ANO, care a obținut cele mai multe voturi, a exclus într-un interviu o coaliție cu SPD.

Înainte de respectivul interviu, Babis a avut o discuție informală cu Okamura în timpul căreia acesta din urmă a transmis ANO trei propuneri, privind organizarea unui referendum cu privire la apartenența Cehiei la Uniunea Europeană, interzicerea primirii de migranți ilegali și interzicerea legii islamice sharia, a relatat agenția de presă cehă CTK.