Liderul grupării nigeriene Boko Haram a fost ucis într-un atac aerian

Forțele aeriene nigeriene au anunțat marți că liderul Boko Haram ar fi fost rănit mortal într-un raid aerian asupra insurgenților din nord-estul țării, în care au fost uciși și alți responsabili de rang înalt ai grupării, relatează Reuters.

23 aug. 2016, 07:44

Avioanele guvernului i-au atacat pe combatanții Boko Haram în satul Taye din statul Borno vineri, au precizat forțele aeriene.

„Se crede că liderul lor, așa-numitul ‘Abubakar Shekau’, a fost rănit mortal”, se menționează în comunicatul dat publicității marți de purtătorul de cuvânt al armatei, col. Sani Kukasheka Usman, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Nigeria: 10 persoane ucise şi 13 răpite, într-un atac al Boko Haram

Armata nigeriană a anunțat uciderea lui Shekau și în trecut, dar bărbatul a apărut ulterior în înregistrări video, notează Reuters. Gruparea jihadistă nu a reacționat până în prezent la anunțul forțelor aeriene nigeriene.

Abubakar Shekau a mai fost dat „mort” o dată, descoperindu-se ulterior că informaţia fusese falsă.

Anunțul privind rănirea gravă și chiar posibilul deces al liderului Boko Haram a fost făcut în contextul în care secretarul de stat american John Kerry se află în regiune pentru a discuta despre lupta împotriva Boko Haram, a cărei rebeliune s-a soldat cu 20.000 de morți și 2,6 milioane de strămutați din 2009.

La începutul lui august, gruparea Stat Islamic, față de care Abubakar Shekau a depus jurământ de credință în martie, a desemnat un nou lider al Boko Haram, respectiv fostul purtător de cuvânt al grupării, Abu Mosan al Baragouin.

O săptămână mai târziu, Abubakar Shekau și-a reafirmat poziția de lider al grupării într-o înregistrare video, în care a dat asigurări că are „o responsabilitate personală” în lupta „împotriva Nigeriei şi a lumii întregi”.