Liderul Jobbik, Vona Gabor: Autonomia secuilor este un obiectiv care se va realiza, orice ar face statul român

Preşedintele Jobbik, Vona Gabor, a anunţat în cadrul Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI) de la Borzont că autonomia secuilor din Transilvania este un obiectiv care se va realiza şi pe care, orice ar face, statul român nu îl poate împiedica.

RomaniaTV.net
08 aug. 2014, 18:13
Liderul Jobbik, Vona Gabor: Autonomia secuilor este un obiectiv care se va realiza, orice ar face statul român

„Eu cred că autonomia secuilor este un obiectiv la care statul român, orice ar face, şi sunt ferm convins de asta, mai devreme sau mai târziu se va realiza, nu vor putea să îl oprească. Sunt sigur că, vreuna dintre etapele istoriei va crea această posibilitate, aşa că şi statul român ar face mai bine să nu încerce să pună piedici prin diferite acţiuni, ci mai degrabă să îşi reconsidere poziţia, deoarece va fi o autonomie a secuilor”, a spus Vona Gábor, aplaudat îndelung de participanţii la dezbatere, scrie citynews.ro.

Liderul Jobbik a adăugat că autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă unul din ”ţelurile” politicii Jobbik, la care nu va renunţa. „De multe ori am fost acuzaţi că suntem împotriva românilor, dar nu am negat niciodată şi nici nu vom nega faptul că unul dintre ţelurile noastre în politică este autonomia Ţinutului Secuiesc, autodeterminarea, îmbunătăţirea relaţiilor cu maghiarii din Ardeal şi să nu se aştepte nimeni să renunţăm la ele”, a afirmat Vona.

El a spus că, înainte de a veni în România, a fost informat că ar putea fi condamnat „la 10, chiar 20 de ani” pentru acuzaţiile de încălcare a legislaţiei româneşti în vigoare, însă a decis să participe la cea de a X-a ediţie a Taberei EMI întrucât nu a primit niciun răspuns concludent de la autorităţile din Ungaria şi din România, din care să reiasă că ar fi o persoană indezirabilă.

Citeşte şi Opoziţia ungară sesizează Comisia Europeană în legătură cu „PUTINIZAREA” ţării sub Viktor Orban

Liderul Jobbik susţine că ”vânătoarea de vrăjitoare” împotriva sa a fost declanşată anul trecut, după ce „a făcut greşeala” de a acorda un interviu presei româneşti, care l-a întrebat dacă susţine propunerea fostului europarlamentar UDMR Tokes Laszlo, care a solicitat premierului Viktor Orban „protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei” şi obţinerea autonomiei secuimii, la care a răspuns afirmativ, cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria., potrivit citynews.ro.

„La Tabăra EMI de anul trecut am comis greşeala de a da un interviu presei româneşti (…) Undeva s-a creat o confuzie între termenii «conflict» şi «război», fapt pentru care a început vânătoarea de vrăjitoare împotriva mea, care nu a încetat până în ziua de astăzi. Eu cred că această luptă nu are legătură cu mine sau Jobbik, mă simt de parcă aş fi aterizat într-un ring de box, între Ponta şi Băsescu. Am primit câteva directe, mai ales dinspre stânga, partida a continuat până când a ajuns în biroul meu un document, un raport în care era precizat că pentru faptele care înceacă să mi se pună în cârcă în România se poate primi o condamnare de 10, chiar 20 de ani de închisoare”, a afirmat Vona Gábor.