Liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, cel mai nepopular în Marea Britanie

Jeremy Corbyn a făcut un an de când se află la conducerea Partidului Laburist din Marea Britanie, principala formațiune politică de opoziție, perioadă marcată de o rebeliune a unei mari părți a aparatului partidului și de o nepopularitate record în rândul britanicilor.

RomaniaTV.net
12 sept. 2016, 15:04
Liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, cel mai nepopular în Marea Britanie

Potrivit mediei sondajelor din ultimele luni realizate de către agenția britanică de presă Press Association (PA), Partidul Laburist se află cu 11 puncte în urma conservatorilor (de guvernământ) în ce privește intențiile de vot. Acesta este cel mai scăzut scor începând din anii 1950 înregistrat de către un lider laburist din opoziție și de când au început să se facă primele sondaje moderne, subliniază agenția.

Mai înainte, Neil Kinnock a înregistrat cel mai slab rezultat al partidului în sondaje, după un an la conducerea Partidului Laburist în 1984, în medie cu cinci puncte mai puțin în raport cu conservatorii.

Cifrele difuzate de către PA dau apă la moară rebelilor din cadrul Partidului Laburist care estimează că Jeremy Corbyn (67 de ani) nu le poate aduce victoria la alegerile legislative din 2020 și vor ca el să plece de la conducerea partidului.

Citeşte şi David Cameron: Nimic nu este cu adevărat imposibil dacă îţi pui mintea la contribuţie

Această rebeliune, care a culminat la începutul verii cu o moțiune de neîncredere din partea a 172 de deputați (din 230), a dus la organizarea de noi alegeri pentru conducerea partidului, al căror rezultat va fi cunoscut pe 24 septembrie.

Corbyn are mari șanse de a fi reales la conducerea partidului, deoarece baza partidului, contrar cadrelor sale, este în mod larg în favoarea sa.

Potrivit sondajului, publicat la sfârșitul lui august, 62 % dintre alegătorii Partidului Laburist intenționează să se pronunțe în favoarea lui Corbyn, comparativ cu 38 % pentru adversarul său, deputatul galez Owen Smith (46 de ani).