Liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost invitat oficial să efectueze o vizită în Rusia

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost invitat oficial la Moscova de președintele rus Vladimir Putin, vizita urmând să se desfășoare anul viitor în luna mai cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția Reuters.

19 dec. 2014, 17:29
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost invitat oficial să efectueze o vizită în Rusia

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost invitat oficial de președintele rus Vladimir Putin să efectueze o vizită în Rusia. Vizita urmează să se desfășoare anul viitor în luna mai cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, potrivit Agerpres.

Dacă va accepta invitația, aceasta va fi prima vizită în străinătate a lui Kim Jong-un de când a preluat puterea în anul 2011. El a trimis luna trecută un emisar la Moscova, demers ce indică o încercare de îmbunătățire a relațiilor dintre cele două țări.

De altfel, atât Rusia, cât și Coreea de Nord au interese concrete ce ar putea să le apropie. Astfel, compania Gazprom dorește să construiască pe teritoriul nord-coreean un gazoduct prin care va livra gaze naturale Coreii de Sud, în timp ce regimul de la Phenian are nevoie de sprijinul Moscovei în disputele cu statele occidentale care-l acuză de încălcarea gravă a drepturilor omului și de continuarea dezvoltării programului nuclear.

Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluție în care cere Consiliului de Securitate să ia în discuție sesizarea Curții Penale Internaționale (CPI) pentru posibile crime împotriva umanității comise de regimul nord-coreean.

În ce privește programul nuclear, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că autoritățile de la Phenian sunt dispuse să reia negocierile internaționale, întrerupte după testele nucleare efectuate de armata nord-coreeană în anii 2006 și 2009.