Liechtenstein este în Schengen

Micul principat a devenit al 26-lea membru al spaţiului fără frontiere interne.

20 dec. 2011, 11:07
Liechtenstein este în Schengen

Oficial, de luni, Lichtenstein-ul face parte din spaţiul Schengen. Micul principat a semnat cu Uniunea Europeană, în februarie 2008, un tratat privind viitorul său în acest spaţiu fără frontiere interne şi, în scurt timp, şi-a însuşit aquis-ul necesar aderării.

„Prin alăturarea, astăzi, a Liechtenstein-ului dezvoltăm une dintre cele mai importante realizări ale Uniunii Europene”, a declarat comisarul Afacerilor Interne ale UE, Cecilia Malmstrom, informează site-ul Novinite.com, citînd New Europe.

„Spaţiul Schengen a sporit rapid, permiţând unui număr tot mai mare de cetăţeni europeni şi vizitatorilor din terţe ţări să se bucure de libera circulaţie în tot mai multe ţări”, a adăugat comisarul european. Începând de ieri (luni, 19 decembrie, n.r.), controalele la graniţele Liechtenstein-ului asupra persoanelor au fost desfiinţate.

La ora actuală, 22 din 27 de state ale UE fac parte şi din spaţiul Schengen, cu excepţia României, Bulgariei, Ciprului, Irlandei şi Marii Britanii. Între ţările care nu sunt membre UE, dar sunt în Scengen se numără Liechtenstein, Elveţia, Norvegia şi Islanda.

României şi Bulgariei li se opune cu îndârjire Olanda. Guvernul olandez şi-a justificat opoziţia prin faptul că ţara noastră şi cea a vecinilor noştri de la Dunăre ar trebui să facă mai multe progrese semnificative în lupta cu corupţia şi cu crima organizată. Finlanda se opusese şi ea în cadrul unei recente evaluări, dar luna trecută a renunţat la această atitudine. Dealtfel, de curând, unele oficialităţi europene au recunoscut că România şi Bulgaria şi-au îndeplinit criteriile tehnice de aderare la spaţiul Schengen.