Listă datornici ANAF 2021. Anunţ împortant pentru românii din străinătate

Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă că va derula un proiect pilot care presupune transmiterea unor informări către contribuabili persoane fizice, prin care li se oferă îndrumare şi asistenţă în vederea îndeplinirii, în mod corespunzator, a obligaţiilor declarative şi de plată.

02 feb. 2021, 15:04
Listă datornici ANAF 2021. Anunţ împortant pentru românii din străinătate

Listă datornici ANAF 2021

. ANAF îi pune la plată pe românii din Diaspora. Contribuabilii persoane fizice care au obligaţia să declare şi să plătească impozitele şi contribuţiile sociale datorate pentru veniturile realizate în străinătate, în anul 2020, pot consulta ghidul informativ publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale de administrare Fiscală (ANAF).

Listă datornici ANAF 2021. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor remis marţi, materialele se găsesc în secţiunea Asistenţă Contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente şi alte materiale informative.

„Noul ghid clarifică o serie de aspecte legate de: tipurile de venituri din străinătate care trebuie declarate în România prin Declaraţia unică, tipurile de venituri realizate din străinătate care nu se declară în România, modul de conversie în lei a veniturilor exprimate în valută, contribuţiile sociale datorate, precum şi modul de determinare şi acordare a creditului fiscal”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, contribuabilii interesaţi pot găsi şi alte detalii utile despre Declaraţia unică pe care trebuie să o depună pentru această categorie de venituri, respectiv: ce formulare necesare şi de unde se pot procura, cum se poate depune Declaraţia unică şi ce modalităţi de plată sunt puse la dispoziţia contribuabililor.

LISTĂ DATORNICI ANAF 2021. ANAF trimite scrisorile prin Poştă, mii de români riscă amenzi colosale
Listă datornici ANAF 2021 „Rolul noului ghid fiscal este de a încuraja şi asista contribuabilii să declare corect veniturile realizate din străinătate şi să plătească impozitele şi contribuţiile datorate, inclusiv prin intermediul mijloacelor electronice de plată existente”, se mai spune în comunicat.

Ministerul Finanţelor precizează că va continua să extindă numărul materialelor informative dedicate persoanelor fizice şi juridice pentru a încuraja cât mai mult conformarea fiscală voluntară a contribuabililor.

ANAF: Declaraţia unică se depune până la 30 iunie inclusiv

Termenul de depunere a formularului ”Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice” a fost prorogat până la data de 30 iunie inclusiv, a informat ANAF.

”Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.69/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru instituirea unor măsuri fiscale, termenul de depunere a formularului ”Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice” a fost prorogat până la data de 30 iunie 2020, inclusiv”, arată ANAF într-un comunicat.

De asemenea, dacă Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se depune până la 30 iunie 2020 inclusiv, se acordă următoarele bonificaţii: pentru plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligaţii fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificaţie de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligaţii fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data 30 iunie 2020 inclusiv; pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Această ultimă bonificaţie se acordă numai dacă este îndeplinită condiţia de acordare a bonificaţiei prevăzută la primul punct, caz în care se aplică ambele bonificaţii.

Declaraţia unicã se utilizeazã atât pentru declararea venitului realizat şi definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2019, cât şi pentru estimarea obligaţiilor datorate pentru anul 2020.