Lista de miniştri a guvernului Ciucă, depusă în Parlament. PSD îl propune pe Sorin Grindeanu pentru funcţia de vicepremier. Schimbare şi la Economie

Componenţa Executivului condus de Nicolae Ciucă şi programul de guvernare al noii coaliţii PNL-PSD-UDMR au fost depuse, marţi, în Parlament.

23 nov. 2021, 18:32
Lista de miniştri a guvernului Ciucă, depusă în Parlament. PSD îl propune pe Sorin Grindeanu pentru funcţia de vicepremier. Schimbare şi la Economie

Cabinetul va avea 20 de miniștri – 9 de la PNL, 8 de la PSD și 3 de la UDMR, iar singura femeie din exacutiv va fi Gabriela Firea. Miercuri vor avea loc audierile celor propuși pentru funcțiile de ministru, iar joi va fi votul de învestire în Parlament, urmat de depunerea jurământului la Cotroceni.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să se reunească, de la ora 18,30, pentru stabilirea calendarului audierilor candidaţilor propuşi pentru funcţiile de ministru şi şedinţa plenului comun pentru învestirea noului Guvern.

UPDATE: Sorin Grindeanu a fost desemnat de PSD, în şedinţa Consiliului Naţional, pentru funcţia de vicepremier în Cabinetul Ciucă. Sorin Grindeanu va ocupa şi funcţia de ministrul Transporturilor. Pe funcţia de vicepremier era în joc şi Gabriela Firea, susţinută de Paul Stănescu. Doar că Marcel Ciolacu l-a preferat pe Sorin Grindeanu.

Citeşte şi: Florin Spătaru, noua propunere PSD pentru ministerul Economiei după retragerea lui Marius Humelnicu

UPDATE: PSD a renunţat la propunerea pentru Ministerul Economiei, senatorul Marius Humelnicu, propus de filiala PSD Galaţi, condusă de Dan Nica. O şedinţă a partidului va avea loc la ora 16.00, în care se va definitiva lista miniştrilor, inclusic postul de vicepremier şi cel de Secretar General al Guvernului. Pentru postul de la Ministerul Economiei a mai fost vehiculat şi Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al partidului.

„Am decis să renunț la nominalizarea pentru funcția de ministru al Economiei din motive personale și să continui să sprijin îndeplinirea Programului de guvernare din Parlament. Vreau să le mulțumesc colegilor mei din organizația PSD Galați pentru onoarea de a mă propune în funcția de ministru al Economiei și colegilor mei din partid”, a spus Humelnicu.

În cursul dimineţii zilei de marţi, social-democraţii se reunesc într-o altă şedinţă a Consiliului Naţional, pentru a definitiva propunerea de vicepremier PSD şi secretarul general al Guvernului, singurele funcţii rămase neacoperite.

Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat validează lista miniştrilor PSD din Cabinetul condus de Nicolae Ciucă. Mai sunt două restanţe, vicepremierul PSD şi secretarul general al Guvernului. Marcel Ciolacu a anunţat că va lua o decizie, în privinţa celor două nume şi o va anunţa marţi. Potrivit surselor din interiorul PSD, Adrian Câciu, cel propus pentru Ministerul Finanțelor Publice, ar fi varianta agreată atât de Marcel Ciolacu cât și de Paul Stănescu pentru a prelua funcția de vicepremier.

La această oră are loc o întâlnire în biroul președintelui Camerei Deputaților, între Marcel Ciolacu, Paul Stănescu și Sorin Grindeanu.

În partid au fost nemulţumiri legate de postul de vicepremier, care ar urma să fie deţinut de Sorin Grindeanu, propus la Ministerul Transporturilor. Gabriela Firea a transmis în partid că nu este mulţumită de ministerul Familiei şi ar dori postul de vicepremier fără portofoliu.

Marcel Ciolacu a anunţat, luni seară, că el este cel care va decide cine deţine această funcţie care, în structura Guvernului, aparţine preşedintelui PSD, dar pe care el nu o doreşte. Preşedintele PSD îşi va depune candidatura pentru şefia Camerei Deputaţilor.

Citeşte şi: Vasile Dîncu, primele declaraţii după ce a fost propus la MApN: „Vreau să aduc un plus pe care îl poate aduce un civil expert în comunicare”

„În vechea coaliţie funcţiile de vicepremier au fost ocupate de către preşedinţii de partide, fără portofoliu, ca să fie cu toţii. PNL a dat prim-ministrul prin preşedintele Florin Cîţu, domnul Kelemen Hunor, vicepremier, domnul Dan Barna, vicepremier. De aceea, mi-am permis să cer colegilor mei acest vot, deoarece acea funcţie, dacă ar fi fost într-o normalitate, ar fi revenit preşedintelui partidului, dacă nu ar fi fost prim-ministru. Am cerut acest lucru, ca astăzi, prin discuţii individuale cu mai mulţi dintre colegi să iau hotărârea cea mai bună. Astăzi voi lua hotărârea, împreună cu colegii mei o să mă sfătuiesc, până mâine dimineaţă se va şti acest lucru. Cu certitudine, va fi un vicepremier cu portofoliu”, afirma, luni, Ciolacu, la finalul şedinţei Comitetului Politic Naţional al PSD.

Iniţial, PSD a anunţat că marţi seară va prezenta, la Parlament, la ora 18.00, programul de guvernare al noului Guvern, evenimentul fiind amânat pentru miercuri, la ora 19:00.

După depunerea listei Guvernului şi a programului de guvernare în Parlament, se va stabili calendarul audierii miniştrilor şi votul din plenul reunit, care va fi joi.

Atât PSD, cât şi PNL au validat lista miniştrilor propuşi.

Miniştrii propuşi de PSD:

Ministerul Finanţelor – Adrian Câciu
Ministerul Apărării – Vasile Dîncu
Ministerul Economiei – Marius Humelnicu
Ministerul Tineretului şi Familiei – Gabriela Firea
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu

Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu
Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
Ministerul Muncii – Marius Budăi
Ministerul Culturii – Lucian Romaşcanu

Miniştrii propuşi de PNL:

Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu
Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu
Ministerul Energiei- Virgil Popescu
Ministerul de Interne- Lucian Bode

Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu
Ministerul Digitalizării – Florin Roman
Ministerul IMM-urilor şi Turismului – Constantin Cadariu

Citeşte şi: USR dă de pământ cu liberalii după ce ministerele PSD au de două ori mai mulți bani decât cele ale PNL: O nouă mare victorie!