Lista miniştrilor cu care Dacian Cioloş ar putea forma un guvern exclusiv USR. Vlad Voiculescu şi Stelian Ion sunt în cărţi

USR-PLUS a decis miercuri seară ca, în cazul în care PNL şi UDMR refuză refacerea coaliţiei, Dacian Cioloş să se prezinte în Parlament cu un guvern monocolor USR.

14 oct. 2021, 10:40
Lista miniştrilor cu care Dacian Cioloş ar putea forma un guvern exclusiv USR. Vlad Voiculescu şi Stelian Ion sunt în cărţi

UPDATE

: După şedinţa de joi a USR, Ionuţ Moşteanu a confirmat posibilitatea ca Cioloş să meargă în Parlament cu un guvern format exclusiv din colegi de partid. Moşteanu a mai declarat că Cioloş urmează să-l informeze pe Klaus Iohannis de stadiul negocierilor cu PNL şi UDMR.

„Mergem mai departe cu cele doua scenarii. Prioritatea noastra este inca refacerea coalitiei, dar daca nu se va putea, vom veni cu o lista de ministri si vom merge in Parlament. Fac din nou un apel la responsabilitate, pentru ca Romania trece printr-o perioada foarte grea si trebuie guvernata. PNL nu a vrut sa propuna un prim-ministru, PSD nu a vrut, noi ne-am asumat aceasta responsabilitate.

Nu stiu daca domnul Ciolos l-a informat pe presedintele Iohannis de evolutia negocierilor, dar va trebui sa discute, pentru ca odata cu numirea, se creaza un parteneriat, iar acesta trebuie sa fie corect si preşedintele sa fie informat de fiecare pas.”, a spus joi Ionuţ Moşteanu.

Ştirea iniţială

Biroul Național al USR a decis convocarea Comitetului Politic, duminică, 17 octombrie, ora 18:00. Biroul Național va propune Comitetului Politic mandatarea premierului desemnat Dacian Cioloș să prezinte în fața Parlamentului o propunere de guvern USR, în cazul în care PNL și UDMR refuză refacerea coaliției de guvernare.

Potrivit surselor citate, o altă decizie este ca în cazul în care Guvernul Cioloş va fi respins, iar preşedintele Iohannis îl va propune din nou premier pe Florin Cîţu, atunci USR să susţină alegerile anticipate, potrivit News.ro.

„Pentru mine, în calitate de prim-ministru desemnat de președintele României, lucrurile sunt clare. Vom căuta să reformăm coaliția cu PNL și UDMR și pentru asta fac tot ce este posibil pentru a negocia o formulă de guvernare cu președinții celor două partide.

Dacian Cioloş, după negocierile cu Cîţu şi Hunor: Este exclus să facem alianţă cu PSD şi AUR. Singura variantă pentru noi e alături de PNL şi UDMR
Însă, în paralel cu această încercare de negociere, am luat câteva decizii pentru că avem un calendar clar și scurt pentru a prezenta un guvern în Parlament și asta se va întâmpla și dacă ajungem la un acord, și dacă nu.

În aceste condiții, Biroul Național al USR a decis să continue discuțiile cu foștii parteneri, în paralel cu redactarea unui program de guvernare și propunerea unei liste de miniștri.

Dorința noastră e refacerea coaliției, iar în cazul în care negocierile durează mai mult decât perioada formală sau eșuează e nevoie să oferim o soluție funcțională pentru un nou guvern”, a declarat Dacian Cioloș.

Lista de miniştri cu care Cioloş vrea să facă un guvern USR

Dacian Cioloș – Prim-ministru

Dan Barna – vicepremier și ministru de externe

Vlad Voiculescu / Ioana Mihăilă – Ministru al Sănătății

Cătălin Drulă – Ministrul Transporturilor

Cristina Prună – Ministrul Economiei/Energiei

Stelian Ion – Ministrul Justiției

Dragoș Pâslaru / Oana Țoiu – Ministrul Muncii

Cristian Ghinea – Ministrul fondurilor Europene

Ștefan Pălărie – Ministrul Educației

Claudiu Năsui / Anca Dragu – Ministrul Finanțelor

Dragoș Tudorache – Ministrul Administrației și Internelor

Ionuț Moșteanu – Ministrul Dezvoltării

Iulian Bulai – Ministrul Culturii

George Cățean – Ministrul Agriculturii

Citeşte şi: Şedinţă de guvern pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii în vederea achiziţionării de vaccinuri

Cei de la USR au decis, miercuri seară, ca, în cazul în care PNL şi UDMR refuză refacerea coaliţiei, Dacian Cioloş să se prezinte în Parlament cu un guvern format doar din membri ai USR.

„Dacă ei (n.r.  – PNL şi UDMR) nu vin alături de noi, mergem cu guvern minoritar în Parlament”, a precizat unul dintre liderii USR. Potrivit surselor citate, o altă decizie vizează cazul în care Guvernul lui Dacian Cioloş va fi respins, iar preşedintele Iohannis îl va propune din nou premier pe Florin Cîţu, atunci USR să susţină alegerile anticipate.

Biroul Național al USR a decis convocarea Comitetului Politic, duminică, 17 octombrie, ora 18:00. Biroul Național va propune Comitetului Politic mandatarea premierului desemnat Dacian Cioloș să prezinte în fața Parlamentului o propunere de guvern USR, în cazul în care PNL și UDMR refuză refacerea coaliției de guvernare.