Lista neagră a locurilor în care nu ai voie să mergi. Rişti să te infectezi cu coronavirus

Lista neagră a locurilor în care rişti să te infectezi cu coronavirus este compusă din mai multe locuri aglomerate. Potrivit cercetătorilor americani restaurantele prezintă cea mai ridicată rată de transmisie a infecției SARS-CoV-2,

14 nov. 2020, 12:56
Lista neagră a locurilor în care nu ai voie să mergi. Rişti să te infectezi cu coronavirus
Lista neagră a locurilor în care rişti să te infectezi cu coronavirus

Lista neagră a locurilor în care rişti să te infectezi cu COVID-19 este compusă de restaurante, hoteluri, moteluri, întrunirile religioase, cabinetele medicilor, cafenelele și brutăriile. Acestea sunt responsabile pentru 80% din totalul cazurilor de infectare.

Potrivit studiului efectuat de cercetători de la Stanford University, Northwestern University și Chan Zuckerberg Biohub, restaurantele prezintă cea mai ridicată rată de transmisie a infecției SARS-CoV-2.

Lista neagră cuprinde şi metroul şi sălile de gimnastică

Locuri deosebit de periculoase după ieșirea din lockdown sunt și zonele de metrou, sălile de gimnastică, hotelurile, cafelele, bisericile, dar și restaurantele cu servicii limitate.

O altă concluzie a experților se referă la faptul că un număr redus de evenimente/situații a dus la o largă majoritate a infectărilor. Acest studiu a mai arătat că limitarea capacității maxime de ocupare a restaurantelor și altor spații închise ar putea fi mai eficientă în combaterea pandemiei decât reducerea mobilității cetățenilor. De exemplu, reducerea la 20% a gradului maxim de ocupare în circuitul metroului din Chicago reduce cu peste 80% rata de noi infectări.

Potrivit autorilor studiului, rezultatele acestuia pot ajuta factorii de decizie politică în evaluarea celor mai potrivite abordări ale măsurilor de redeschidere.

Metoda de cercetare inter pares, care a fost publicată în jurnalul Nature, a prelucrat date obținute la telefon din 10 mari orașe ale SUA – Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco și Washington, DC, în intervalul martie-mai. În ansamblu, studiul a implicat acțiunile a 98 de milioane de americani, care au intrat și au ieșit din spații publice închise.

„Pe baza datelor de telefonie mobilă și a hărților furnizate de rețelele de mobilitate, s-au stabilit traseele oamenilor de acasă până la punctele de interes respective, precum restaurante sau așezăminte religioase. În total s-au reperat 57.000 de puncte de plecare și 553.000 de destinații, cu 5.4 miliarde de coordonate orare”,  scriu autorii studiului, potrivit  NationalInterest.

Cercetarea a arătat că prin integrarea acestor rețele, un model relativ simplu poate identifica cu acuratețe traiectoria subiectului, în pofida modificărilor substanțiale ale comportamentului tipic uman în intervalul respectiv.

Citeşte şi Pandemia de coronavirus suspendă planurile pentru Crăciun. Fără călătorii şi întruniri de familie