Nica: Listarea pe bursă a acțiunilor deținute de statul român la Romtelecom va avea loc „foarte repede”

Listarea pe bursă a acțiunilor deținute de statul român la Romtelecom va avea loc în cursul acestui an, în prezent fiind semnat contractul cu consultantul pentru privatizarea companiei, a declarat, joi, fostul ministru pentru Societatea Informațională, Dan Nica, în conferința de bilanț.

06 mart. 2014, 17:06
Nica: Listarea pe bursă a acțiunilor deținute de statul român la Romtelecom va avea loc „foarte repede”

„S-a semnat contractul cu consultantul de privatizarea al Romtelecom și mergem în linie dreaptă. Este un program foarte ambițios și ne ținem de acest calendar ca să avem pentru prima dată în decursul acestui an prima listare la bursă și accesul la acțiunile deținute de grupul Romtelecom. Este un lucru pe care l-am promis și urmărim matematic ca acest lucru să se întâmple, respectiv ca aceste etape să se îndeplinească cu strictețe”, a spus Dan Nica, potrivit Agerpres.

Deși nu a dorit să facă precizări în privința pachetului de acțiuni care va fi listat pe bursă și nici perioada exactă din acest an, fostul șef al MSI a afirmat că speră ca listarea să se întâmple foarte repede în decursul acestui an.

Citeşte şi Romtelecom face angajări. Vezi posturile şi dacă te califici

„Sper ca listarea să se întâmple foarte repede în decursul acestui an. Nu pot să vă dau luna sau alte detalii care țin de alt domeniu pentru că este vorba de o listare la bursă și de niște lucruri care trebuie pregătite și aranjate, dar am luat toate măsurile pentru ca, împreună cu consultantul și cu ceilalți acționari ai grupului Romtelecom, să ne asigurăm că acest lucru se va întâmpla în cele mai bune condiții”, a precizat Dan Nica.

Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/ a anunțat marți semnarea contractului pentru asistență specializată în cazul privatizării Romtelecom cu reprezentanții consorțiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consorțiu), UBS Limited, Mușat și Asociații SPARL, și BT Securities S.A.

Conform MSI, obligațiile contractuale ale consultantului constau în furnizarea de servicii de consultanță în procesul de finalizare a privatizării SC Romtelecom SA, pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor și efectuarea tuturor măsurilor a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au ca scop optimizarea procesului de privatizare (achiziții, vânzări active, divizări, fuziuni, conversie etc.), elaborarea și implementarea strategiei de privatizare și propunerea metodei de privatizare.

Citeşte şi Finalizarea privatizării Romtelecom, reluată: MSI va selecta un consultant specializat

Prețul contractului este format dintr-o componentă fixă în valoare de zero lei și o componentă variabilă reprezentând 2,085% din profitul brut obținut din vânzarea tuturor sau a unei părți a acțiunilor, care include toate taxele și impozitele prevăzute de legislația în vigoare, inclusiv TVA.

‘În cazul în care tranzacția acțiunilor deținute de statul român la SC Romtelecom SA nu se realizează, componenta variabilă a contractului nu trebuie achitată’, menționează ministerul de resort.

Termenul stabilit pentru realizarea serviciilor contractuale este 11 august 2014, cu precizarea că acest termen poate fi prelungit, în funcție de circumstanțe.

Garanția de bună execuție a contractului este în cuantum de cinci milioane de lei (scrisoare de garanție bancară de bună execuție) și trebuie plătită în maximum 7 zile de la data semnării contractului.

Contractul expiră la data de 31 decembrie 2014, termen care poate fi scurtat sau prelungit prin acordul părților.

Romtelecom este o societate pe acțiuni oferind servicii complexe pe piața de comunicații, de la telefonie fixă la Internet, televiziune digitală, IPTV, servicii combinate de date și voce, precum și un program permanent controlat de Customer Care.

Acționarii Romtelecom sunt Hellenic Telecommunications Organisation SA International, care deține 54,01% din capitalul companiei, și statul român prin MSI care deține 45,99% din capital.

Grupul elen de telecomunicații OTE, proprietarul Romtelecom, a raportat joi un profit net de 287,8 milioane de euro pentru întregul an 2013, în scădere cu 34,6% față de profitul net de 440,2 milioane euro înregistrat în 2012, în condițiile în care în ultimele trei luni ale anului trecut grupul a înregistrat pierderi nete de 188,7 milioane euro, informează un comunicat de presă.

În ceea ce privește divizia din România, Romtelecom, aceasta a înregistrat în 2013 un profit operațional de 8,4 milioane euro, în scădere cu 85,3% față de rezultatul operațional de 57,3 milioane euro înregistrat în 2012. Veniturile Romtelecom au scăzut ușor cu 1,6% până la 609,5 milioane de euro.

La data de 31 decembrie 2013, Romtelecom avea 2,252 milioane linii telefonice fixe (în scădere cu 3,3% în ritm anual), în timp ce numărul abonaților la serviciile de Internet în bandă largă a crescut cu 4,5% în ritm anual până la 1,249 milioane iar numărul abonaților la serviciile de televiziune a crescut cu 7% până la 1,353 milioane


loading...