LITUANIA: Al doilea tur de scrutin al ALEGERILOR PREZIDENŢIALE

Publicat: Duminică, 25 Mai 2014 10:21 // Actualizat: Duminică, 25 Mai 2014 10:21 // Sursa: romaniatv.net

Lituanienii au început să voteze duminică în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care marea favorită este preşedinta în exerciţiu Dalia Grybauskaite, numită şi 'Doamna de Fier' a Lituaniei pentru poziţia ei fermă faţă de Rusia în criza ucraineană.

Foto: AP

Dalia Grybauskaite, 58 de ani, s-a clasat detaşat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 12 mai, cu 45,92% din voturi, faţă de 13,62% cât a obţinut rivalul său, social-democratul Zigmantas Balcytis, care şi-a concentrat campania pe problemele sociale.

Niciun sondaj nu a fost publicat înainte de cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea şefului statului care se desfăşoară în Lituania în acelaşi timp cu alegerile europene.

Campania electorală a preşedintelui în exerciţiu, fost comisar european pentru buget, a fost consacrată în principal problemelor de securitate naţională, în contextul intensificării îngrijorărilor faţă de Rusia ca urmare a anexării Crimeii. Dalia Grybauskaite pledează pentru întărirea legăturilor dintre UE şi alte republici foste sovietice - Ucraina, Georgia, Moldova -, stârnind iritarea Moscovei.

Celibatară, deţinătoare a centurii negre la karate, ea este cunoscută pentru stilul său direct. Dalia Grybauskaite a sprijinit cu tărie programul de austeritate atunci când, în 2009, Lituania a intrat în criză şi a pledat pentru adoptarea euro în 2015.

Actuala preşedintă este neutră din punct de vedere politic, dar este susţinută de principalele partide de opoziţie, conservatorii şi liberalii, care au pierdut alegerile din 2012 în favoarea social-democraţilor.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
25 mai 10:38
...
Lituanienii au început să voteze duminică în cel de-al doilea tur...
1
EUR
4.8079
RON
25 Feb
noapte 3 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H