Victorie după 10 ani. Steaua a câştigat în prelungiri derby-ul cu Rapid, scor 1-0

Steaua a câştigat cu scorul de 1-0 derby-ul cu Rapid, din etapa a 9-a a Ligii I, graţie unui gol înscris de căpitanul Alex Bourceanu în timpul suplimentar de joc. Victoria îi readuce pe "roş-albaştri" în fruntea clasamentului, cu 22 de puncte, la egalitate cu Pandurii, dar cu un golaveraj superior.

RomaniaTV.net
24 sept. 2012, 15:41
Victorie după 10 ani. Steaua a câştigat în prelungiri derby-ul cu Rapid, scor 1-0

Steaua căuta de zece ani victoria acasă în faţa Rapidului, iar „blestemul” s-a rupt luni seară, pe Naţional Arena. După un meci în care a dominat clar şi în care rapidiştii au părut mulţumiţi cu o remiză albă încă din primul minut, Steaua a obţinut victoria în ultimele secunde de joc, graţie reuşitei lui Alex Bourceanu, aflat la prima sa reuşită în tricoul roş-albastru.

Prima repriză a aparţinut Stelei, care a avut o ocazie uriaşă de a marca prin Rusescu (23), care nu a reuşit însă să trimită în plasă chiar din faţa porţii.

„Roş-albaştrii” au fost mult mai incisivi, în timp ce elevii lui Ioan Ovidiu Sabău abia dacă au trecut de jumătatea terenului. Au avut totuşi şi ei o ocazie prin Teixeira, scăpat de sub control de Szukala (21).

În repriza secundă, Steaua a schimbat „vârful de lance”, Adi Popa intrând în teren în locul lui Rocha, iar acest lucru s-a simţit imediat. Totuşi, ocaziile clare de gol au întârziat să apară, chiar dacă „roş-albaştrii” au continuat să controleze ostilităţile, în timp ce Rapidul nu a reuşit deloc să construiască şi s-a mulţumit să aştepte greşeli ale adversarului pe care să le poată specula.

Aflată în căutarea primei victorii pe teren propriu în faţa Rapidului după zece ani, Steaua a apăsat pe acceleraţie şi a reuşit să-i „sufoce” pe giuleşteni în propriul careu. Pecanha a fost însă cu adevărat un înger păzitor şi a intervenit providenţial în faţa lui Chipciu (60) şi Rusescu (63). Steaua a fost cel mai aproape de gol în minutul 65, când Chipciu a trimis balonul în bară.

În minutul 77, Rapidul ar fi putut scoate un gol din nimic, însă Daniel Pancu a şutat foarte slab şi a irosit o ocazie imensă, ivită după ce Surdu a insistat şi i-a „furat” un balon lui Georgievski.

Odată cu trecerea timpului, Steaua a jucat din ce în ce mai riscant şi a lăsat spaţiul pe care Rapidul le-ar fi putut specula, însă giuleştenii au preferat să tragă de timp în loc să caute poarta, părând foarte mulţumiţi cu remiza albă, cu toate că un punct nu îi ajuta prea mult în clasament.

Arbitrul a prelungit întâlnirea cu cinci minute, timp în care tot steliştii au fost cei care au atacat şi şi-au trecut în cont a doua bară a meciului, prin acelaşi Chipciu (90+3), la o lovitură liberă.

Centralul sloven a lăsat jocul să continue şi după expirarea celor cinci minute de prelungire, în care rapidistul Romeo Surdu a stat întins pe gazon timp de un minut, iar ultimele secunde de joc au adus Stelei o victorie meritată, prin golul marcat de căpitanul Alex Bourceanu, aflat la prima reuşită de la transferul la formaţia „roş-albastră”.

Ultimul succes obţinut de „roş-albaştri” pe teren propriu în faţa giuleştenilor data din 27 octombrie 2002. Golurile Stelei au fost marcate atunci de Marian Aliuţă şi Nana Falemi, iar Rapidul a punctat prin Florin Bratu. În acel meci, antrenorul de astăzi al Rapidului, Ioan Ovidiu Sabău, a jucat titular.

VEZI CUM S-A DESFĂŞURAT PARTIDA

STEAUA – RAPID 1-0

A marcat: Bourceanu 90+6

Steaua: Tătăruşanu – Georgievski, Szukala, Chiricheş, Latovlevici – Bourceanu, Pintilii – Chipciu, Rusescu (Nikolici 71), Tănase (Bălan 76) – A. Rocha (A. Popa 46). Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.

Rapid: Pecanha – N. Grigore (Burcă 59), Oros, Glauber, Milisavljevici – Teixeira, Codrea, Herea (Roman 74) – Pancu, Surdu – Bilaşco (Goga 53). Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău.

Min. 1 A început meciul.

Min. 6 Prima ocazie a Stelei îi aparţine lui Chipchiu, care primeşte bine un balon la marginea careului, se întoarce cu faţa la poartă şi „înţeapă” balonul, dar trimite mult alături.

Min. 7 Rusescu trage la poartă de la marginea careului, dar mingea trece mult alături.

* Câteva petarde au explodat pe Naţional Arena.

Min. 14 Chipciu scapă pe contraatac, lasă pentru Rusescu, acesta trimite pentru Tănase, care este însă în ofsaid

Min. 16 Corner pentru Steaua. Bourceanu trimite la Tănase, acesta centrează în careu pentru Szukala, care îl faultează însă în săritură pe portarul rapidist.

Min. 19 Latovlevici aruncă de la margine până la Pintilii, aceste încearcă să-l lanseze pe fundaş, dar trimite prea lung, iar Steaua iroseşte şansa unui atac. Rapidiştii nu au reuşit să se apropie până acum de poarta lui Tătăruşanu.

Min. 21 Teixeira pătrunde în careu nestingherit, Szukala ezită să încerce să-l deposedeze, iar portughezul încearcă să înscrie la colţul scurt. Acolo este, însă, Tătăruşanu.

Min. 23 Ocazie uriaşă pentru Steaua! Georgievski centrează în faţa porţii, mingea îi depăşeşte pe Pecanha şi Adi Rocha şi ajunge la a doua bară la Rusescu, care nu reuşeşte însă să reia balonul în plasă.

Min. 24 Rocha trimite pe culoar pentru Tănase în spatele apărării rapidiste, dar „decarul” stelei ratează startul şi Pechana ajunge primul la minge.

Min. 30 Rusescu trimite peste poartă din voleu, după o centrare a lui Chipciu.

Min. 37 Milisavljevici încearcă un lob peste Tătăruşanu, dar trimite şi peste poartă.

Min. 38 Paul Codrea respinge o centrare a lui Chipciu care se ăndrepta către doi stelişti care aşteptau mingea singuri în faţa porţii

Min. 42 Daniel Georgievski (Steaua) primeşte cartonaşul galben pentru proteste.

Min. 45 Corner pentru Steaua. Bourceanu centrează în centrul careului, în mijlocul unui grup de jucători care scot mingea în afara suprafeţei de pedeapsă. Faza se stinge.

Min. 45+1 Rusescu trimite în adâncime, Milisavljevici încearcă să respingă, dar loveşte greşit şi trimite în corner. Nici această lovitură de colţ nu aduce nicio modificare pe tabelă, iar repriza se încheie cu scorul de 0-0.

Pauză

Min. 46 Laurenţiu Reghecampf îl trimite în teren pe Adi Popa în locul lui Adi Rocha

Min. 46 A început repriza a doua.

Min. 49 Cartonaş galben pentru Glauber (Rapid), după un fault asupra lui Rusescu.

Min. 50 Raul Rusescu execută lovitura liberă, dar trimite în zid.

Min. 53 Goga intră în locul lui Bilaşco, la Rapid.

Min. 54 Daniel Pancu (Rapid) primeşte cartonaşul galben.

Min. 59 Ovidiu Burcă intră pe teren în locul lui Nicolae Grigore.

Min. 60 Ocazie mare pentru Steaua. Glauber pasează înapoi, dar îi pune o minge pe tavă lui Chipciu, care încearcă să şuteze plasat, dar trimite mingea chiar în Pecanha.

Min. 63 Burcă greşeşte copilăreşte şi Rusescu încearcă să reia în poartă, dar Pecanha se aruncă la sacrificiu şi opreşte balonul.

Min. 64 Steaua pune tot mai mare presiune şi rămâne în atac. Corner pentru Steaua.

Min. 64 Surdu (Rapid) primeşte un cartonaş galben

Min. 65 Bară pentru Steaua! Chipciu trimite în bară după o recentrare a lui Szukala.

Min. 69 Bourceanu driblează şi şutează de la marginea careului, însă peste transversală.

Min. 71 Nikolici intră în locul lui Rusescu la Steaua.

Min. 72 Pintilii pasează pentru chipciu, acesta ţine de minge şi apoi îi pasează foarte bine lui Popa, care este însă deposedat de Burcă. Corner pentru Steaua, rămas însă fără rezultat.

Min. 74 Ultima schimbare la Rapid: Mihai Roman, în locul lui Ovidiu Herea.

Min. 75 Georgievski centrează pentru Chipciu, dar Pecanha este la post şi reţine fără emoţii.

Min. 76 Reghecampf face şi el ultima schimbare: Bălan în locul lui Tănase.

Min. 77 Pancu iroseşte o ocazie foarte bună pentru Rapid. Georgievski pierde inexplicabil un balon în faţa lui Surdu, acesta centrează în careu pentru Pancu, dar atacantul rapidist îşi bate joc de ocazia ivită şi loveşte balonul foarte slab, iar Tătăruşanu reţine.

Min. 79 Oros îl faultează pe Chipciu în apropierea liniei de fund. Lovitură liberă pentru Steaua. Bourceanu centrează la 6 metri, Pecanha iese, dar Szukala ajunge primul şi trimite cu capul pe lângă poartă.

Min. 88 Chipciu pătrunde în careu şi se aruncă cerând un penalty, dar arbitrul sloven lasă jocul să continue.

Min. 86 Pecanha prinde un balon centrat din corner de Latovlevici.

Min. 83 Goga (Rapid) primeşte şi el cartonaş galben.

Min. 80 Surdu şutează din unghi în plasa laterală, fără emoţii pentru Tătăruşanu.

Min. 90 De la margine se arată 5 minute de prelungire.

Min. 90+2 Rapidul are şansa unui contraatac, Teixeira îi pasează lui Roman, dar mijlocaşul dreapta este în ofsaid.

Min. 90+3 Chipciu driblează mai mulţi adversari şi obţine o lovitură liberă de la 25 de metri poziţie centrală.

Min. 90+3 A doua bară pentru Steaua! Chipciu bate bine lovitura liberă şi caută vinclul, însă mingea loveşte transversala.

Min. 90+5 Rapidistul Surdu este întins pe teren de zeci de secunde, acuzând crampe musculare.

Min. 90+6 GOOOOL STEAUA! BOURCEANU A MARCAT ÎN PRELUNGIRILE PRELUNGIRILOR! Este primul gol al căpitanului Stelei în tricoul roş-albastru!

Min. 90+6 Fluier final.