Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL: „Primarul general nu are o viziune integrată. Eu asta vreau, să lucrez împreună cu primarii de sectoare pentru un plan unitar de dezvoltare”

Liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, l-au prezentat miercuri pe candidatul comun al coaliţiei, medicul Cătălin Cîrstoiu, directorul Spitalului Universitar din Bucureşti. Doctorul Cîrstoiu va fi prezent joi în studioul România TV, unde se va afla faţă în faţă cu Victor Ciutacu, ralizatorul emisiunii de prime time "Punctul Culminant".

21 mart. 2024, 19:37
Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL: „Primarul general nu are o viziune integrată. Eu asta vreau, să lucrez împreună cu primarii de sectoare pentru un plan unitar de dezvoltare”

Doctorul Cătălin Cîrstoiu, candidatul la Primăria Capitalei susţinut de coaliţia PSD-PNL a ajuns cu o mică întârziere în stodioul România TV, explicând că a fost la o primă întâlnire cu locuitorii Bucureştiului, care s-a prelungit, problemele discutate fiind multiple.

Cum a fost prima întâlnire cu electoratul?

„Sunt un om normal, firesc, si asta o sa fiu tot timpul. O sa imi iau concediu de odihna, e dreptul meu, si asta o sa fac in continuare, am multe zile de concediu. Obiectivul meu e sa arat bucurestenilor ca pot fi o solutie.

Cu siguranta ca voi ffi atacat, dar sunt ferm convins ca nu am incalcat nicio lege. E un demers pe care l-am facut dupa ce am consultat familia. Am un copil de 5 ani si tata, care mi-a fost modelul in viata, mi-a spus mereu sa acord atentie familiei.

Probabil si Traian Basescu s-a referit tocmai la faptul ca isi dorea ca eu sa fiu un tata pentru copilul meu. In asta a constat discutia cu dansul.

Nu m-a dceranjat ca a spus ca il voteaza pe Nicusor Dan, haideti sa vedem pana la capat.”

Stiti ca sunteti atacat deja pentru ca sunteti finul lui Băsescu?

„Sa stiti ca in fiecare seara ma mai uitam pe TikTok si nu am mai facut-o, dar ma voi uita in seara asta. Consider ca este un atac simpatic. De ce nu ma asociati cu Ion Mihalache, tatal strabunicului meu. Bunicul meu provenea din familia lui Ion Mihalache. Ion Mihalache si sotia lui nu puteau avea copii si l-au crescut pe el, sansa lui a fost ca nu si-a schimbat numele.”

Sunteti credincios?

„Am 22 de copii botezati, toti proveniti din sarcini urmarite de sotia mea, care e medic ginecolog. Noi am intrat in anul 1999 in Spitalul Universitar, ca stagiari. Noi suntem casatoriti de 26 de ani, nu aveam de unde sa stiu ca vietile noastre se vor intersecta cu Traian Basescu.

Am lucrat impreuna si in clinica privata, dar ea e motorul acelei clinici.”

Despre cancer

„Nu am ascuns niciodata faptul ca am suferit de aceasta boala foarte grea. A fost un cancer de amigdala, in stadiu avansat, peste care am trecut cu putere. Am sesizat intamplator, intr-o dimineata, facandu-mi nodul la cravata, ca am un ganglion.

Am avut o reala mahnire ca nu am putut sa fac in tara tot ce am putut face in alta parte. Pentru ca un prieten bun mi-a furnizat cea mai mare incredere la acel moment. Eram prieten cu toti cei care aveau unde sa ma opereze. Eu mi-am operat mama si nu este un sentiment facil atunci cand operezi un membru al familiei.

Gandul meu a fost atunci sa fac tot ce pot pentru ca Spitalul Universitar sa se ridice la nivelul spitalelor de afara care fac asta. Asta era in 2009.

In 2009, in ortopedie, am pus bazele oncologiei corecte. Asta vreau sa fac si in continuare, la alta scara. La Spitalul Universitar nu era atunci sectie de oncologie. Acum se fac aproape 100.000 de interventii anual. Parintii mei au trecut printr-o problema asemanatoare acum 4 ani si i-am tratat si operat aici.”

Care sunt urgentele in Bucuresti

„Un spital, hai sa facem comparatia asta, are mai multe sectii. Ce ar fi daca fiecare sef de sectie ar vopsi peretii in culori diferite? Asa e Primaria Generala azi, primarul general nu are o viziune integrata. Eu asta vreau, sa avem o linie unitara.

Eu nu candidez pentru o culoare politica. Daca as putea transforma juramantul lui Hipocrat in unul pentru Bucuresti, as face-o. Pentru juramantul lui Hipocrat trebuie multi ani de munca.”

„Haideti sa fim seriosi, l-am vazut pe domnul Nicusor Dan care ataca in instanta PUZ-uri. In momentul in care apari singur si nu vad acolo directorul directiei juridice, arhitectul sef al Capitalei, ceva nu e bine. Eu vreau o echipa, imi iau specialisti, dar deciziile mi le asum. Eu am vazut dorinta la domnul primar general, dar nu pare ca poate sustine o echipa.”

Schimbarea ţevilor din Bucureşti

„Oamenii trebuie sa stie, in perioada asta se intampla asta. Ai copil mic, te duci acasa si nu poti sa il speli. Dar asta este doar una din probleme. Daca ELCEN si RADET ar fi unificate, s-ar reduce pretul si ar scadea pretul gigacaloriei. O sa apara un proiect european, promovat de Ursula von der Leyen, care promoveaza utilizarea susrelor complementare de energie. Trebuie o abordare holistica.”

Relatia cu Ursula von der Leyen

„Nu suntem prieteni de familie. Ne-am cunoscut la Spitalul Universitar, suntem amandoi medici, am avut o discutie pe larg extrem de interesanta.”

Aveti vreo strangere de inima cu privire la teza de doctorat?

„Absolut niciuna”

Cum se poate scadea poluarea în Bucureşti

„Poluarea are doua mari surse. Una este traficul, dar ganditi-va ce se intampla in afara centurii Bucurestiului, depozite, cauciucuri arse etc. Ati auzit vreodata de un parteneriat intre Primaria Capitalei si Consiliul General Ilfov, pentru limitarea acestor activitati?

Eu o sa pot accesa fonduri pentru proiecte eco-friendly. Sunt 150 de milioane de euro din PNRR, plus peste 500 de milioane pentru consolidarea spitalului, sunt multi bani. Am dublat bugetul spitalului pe un an de zile.

Pentru asta iti trebuie echipe. Daca nu ai oameni care sa scrie proiecte, nu faci nimic. In Primarie exista o directie pentru accesarea fondurilor europene, as fi curios ce a facut.”

Comparaţia cu Oprescu

„Eu operez, eu fac medicina. Suntem doi oameni total diferiti. Domnul profesor Oprescu pentru mine reprezinta o mare enigma. Abia terminasem facultatea, cand dansul conducea spitalul. Eu si cu colegii mei sunt un coleg mai mare, ii ajut. Domnul profesor nu a fost colegul meu mai mare. Nu am resentimente, fiecare are stilul lui de a conduce.

Nu a fost un primar rau, s-au facut multe proiecte, Arena Nationala, Podul Basarab. Dar avem si un alt proiect nerealist, autostrada suspendata.”

Ati continua un proiect inceput de Oprescu?

„Sigur ca da, am facut asta si la Spitalul Universitar. Sunt multe proiecte ramase la primarie de la domnul Oprescu si doamna Firea, care sunt foarte bune si le voi continua”

Implicarea în tragedia de la Colectiv

„Hai sa intrebam si de ce s-a ajuns acolo, dar nu vreau sa deschid discutia. Poate fi si nerespectarea unor norme legale. Dar daca deschidem discutia legata de spital, eu nu am avut niciodata un formular E112 semnat de un medic, prin care se cere deplasarea in strainatate.

Mai mult, spitalele puteau trata, dar nu e vina mea ca nu era functionala sectia de arsi de la Floreasca. Eu am avut o discutie cu domnul Banicioiu, in care i-am spus ca toti pacientii ar trebui sa aiba aceleasi sanse la deplasare si i-am spus ca daca nu exista aceasta posibilitate vreau sa renunt la functia mea si chiar am scris demisia.

Sunt mai multe structuri care puteau cere asta. In primele zile s-a facut tot ce s-a putut, colegii mei chiar au muncit. Si eu, nu am plecat trei zile acasa.

Poate ca singurul lucru pe care mi-l reprosez, ca daca as fi fost mai insistent… La Crevedia am spus la inceputr ca nu avem de ce primi arsi la Universitar, pentru ca nu avem sectie de arsi.

Ca vine atacul din zona USR nu ma mira. Pastile pentru cei care spun minciuni nu sunt. Nu vreau sa mint.”

Averea doctorului Cîrstoiu

„Cum e bine, sa nu ai bani si sa mergi intr-o functie publica cu alte ganduri? Nu as avea niciun fel de motivatie pentru asta si chiar consider un atac urat. Nu am nimic de ascuns, nu am incalcat legea.

Eu plec de acasa la 5 dimineata si ma intorc la 23. Vreti sa replicam o zi din viata mea? Nu as avea nicio problema sa fiu urmarit cu camera o zi normala de lucru. Nu ati rezista pana la final.”

Relaţia cu Nicuşor

„Domnul primar se crampona in fata unui proiect de sute de milioane de euro, agreat de Comisia Europeana, spunand ca in fata spitalului este un spatiu verde protejat. Si atunci am gasit autorizatiile de constructie ale parcarilor din fata spitalului. Raspunsul sau? Pai nu sunt semnate de mine.”

Ştirea iniţială

Candidatul PSD-PNL la Primăria Bucureşti, medicul Cătălin Cîrstoiu, a afirmat, miercuri seară că, deşi în acest moment nu apare în sondajele de opinie, este sigur că va fi primar general. Directorul Spitalului Universitar Bucureşti a explicat faptul că este normal să nu apară în sondaje, atâta timp cât candidatura sa a fost anunţată miercuri, dar dă asigurări că sunt sute de mii de oameni din domeniul sănătăţii care îl cunosc şi care ar putea să-i ofere votul, deoarece îi cunosc performanţele, atât ca medic, cât şi ca manager.

„Eu am intrat de acum într-o expunere de motive. Au fost idei, dar răspunsul final al meu a fost acum 2-3 zile. Cred că această coaliţie poate genera ceva bun pentru Capitală şi sunt ferm convins că voi fi primar. Toţi cetăţenii vor alt primar şi vor un primar care să mai fi condus ceva înainte. Sunt aproape 100.000 de pacienţi care vin să îşi găsească alinarea la Spitalul Universitar, sunt oameni din sistem care mă ştiu şi ştiu ce probleme am rezolvat, atât la Spitalul Universitar, cât şi la Facultatea de Medicină”, a declarat Cîrstoiu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, ultimele informaţii despre listele la europarlamentare, după retragerea Ramonei Chiriac: „Tudose este o opţiune de deschidere a listei”

Candidatul comun al PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat, joi, că forurile de conducere ale celor două partide au validat candidatura sa.

„Sunt candidatul PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei şi astăzi s-a întâmplat un lucru firesc: am fost prezent în forurile de conducere ale colegilor social-democraţi şi ale colegilor liberali pentru validarea candidaturii mele, ceea ce s-a şi întâmplat”, a spus medicul Cîrstoiu, joi, după ce a participat la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

El a menţionat că se cunoştea „de multă vreme” cu unii colegi liberali, mulţi dintre ei fiindu-i pacienţi în decursul timpului.

Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei: „Bucureştiul e în stare gravă. Un pacient nu-l faci bine cu o tabletă, ci cu o schemă de tratament complexă”

Cîrstoiu a precizat că nu are niciun mesaj pentru Nicuşor Dan şi Cristian Popescu-Piedone. Întrebat dacă cei doi contracandidaţi menţionaţi „sunt deja învinşi”, Cîrstoiu a răspuns: „Vom vedea asta. Decizia nu îmi aparţine mie, ci cetăţenilor Capitalei şi ei sunt nişte oameni admirabili care ştiu ce au de ales”.

Citeşte şi: UPDATE Probleme în coaliţie! Ramona Chiriac, prima pe lista pentru europarlamentare, şi-a retras candidatura. Schimbări de la o oră la alta. Primele reacţii de la PSD şi PNL